ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Lyxkrogarna – där du kan sova över

Foto: Elin Stahre/Öster Malma

Efter långhelgernas mödor är alla värda lite avkoppling. Varför inte på någon av dessa destinationskrogar med övernattning nära Stockholm?

Linda Iliste
Uppdaterad
Publicerad
1 / 6
Smørrebrød och snaps är ett måste på Två små svin. Foto: Två små svin

Trosa: Två små svin

Östra långgatan 7a
tvasmasvintrosa.se

Kärlek till danska smørrebrød, tjeckisk öl och svensk snaps ligger bakom Kalle Olofssons och Jimmy Nygrens omtyckta krog Två små svin i Årsta. Sedan 2014 har det tillkommit destilleri och egen partihandel av alkohol. I fjol även en namne systerkrog med b&b om tio rum på anrika Ågården i Trosa. Utbudet av fint gräddade rågbröd generöst krönta med allehanda läckerheter är imponerande stort, och den avslappande servicen är grundlig men personlig. Räkorna i brynt smör samsas ypperligt med potatis, ägg, rödlök, dill och pepparrot. Chèvre, merguez, friterad palsternacka och sultandruvor är en annan favorit. Toppklass!

2 / 6
Gastrohotellet Villa Anna i Uppsala lockar staycation-sugna med elva vackra rum och säsongens finaste råvaror. Foto: Elin Stahre

Uppsala: Villa Anna

Odinslund 3
villaanna.se

Gastrohotellet Villa Anna sticker ut på många vis. Dels för sin välbevarade 1800-talshistoria. Dels för sina blott elva behagfulla rum som samtliga har individuell knorr i form av varierade tapeter, textiler och kulörer. Nattens sköna sömn är dock en bonus, för till Villa Anna skulle vi hur som helst resa enkom för kökets kulinariska svängar. ”Nordiskt av naturen” kallar man inriktningen, vilken serveras à la carte. Men även i en liten respektive stor avsmakningsmeny med rätt efter rätt av vällagade säsongsråvaror. Sällan har en gös smakat så gott, serverad med vasselsmörsås, krispigt kycklingskinn, grillad svartrot, granolja och syrad gulbeta.

3 / 6
Potatiskaka med löjrom på härligt kvarterskrogsvarma Edsbacka bistro i Strängnäs. Foto: Tobias Andersson

Strängnäs: Edsbacka bistro

Västervikstorget 6
edsbackabistro.se

I nära nog tio år har Tobias Andersson drivit Edsbacka bistro som under hans tillgivna ledning klivit fram som Strängnäs främsta. Det är väl värt även för utsocknes att hitta hit och uppleva den varma stämningen i klassisk kvarterskrogsanda. I Anderssons kök är passionen för ett småskaligt, närproducerat och ekologiskt mathantverk stor, varför ett noga urval av Sörmlands bästa ingredienser hamnar på den skiftande menyn. Ständig är dock den vackert presenterade dovhjorten från Vrena. Vill man mätt och belåten inte köra den dryga timmen tillbaka till Stockholm hittas lilla Pensionat Gyllenhjelmsgatan i kulturkvarteren.

4 / 6
På säteriet Öster Malma serveras godsaker från närliggande sjöar och skog. Foto: Öster Malma

Nyköping: Jägaren

Öster Malma
ostermalma.se

Öster Malma är inte bara ett gammalt säteri med slott där både trivsamt hotell och ett väldigt sött vandrarhem i flyglarna får plats. Det är också Svenska Jägareförbundets nationella kansli, vilket märks på den prima restaurangen, lämpligt döpt Jägaren. Matsedelns vilda godsaker kommer från närliggande sjöar och skog, och är omhändertaget i eget gårdsslakteri. Ugnsbakad laxfilé plätteras med smörstekt broccoli i bouillabaisesås. Chilibearnaise rundar fint av det grillade vildsvinsinnanlåret med örtrostad potatis. Torsken vinbakas innan den förenas med blåmusslor på tallriken. Det är smakrikt och spännande mot originell fond, och perfekt för en hel weekend.

5 / 6
”God mat, inga konstigheter” är devisen som gäller på Sigtuna stadshotell. Foto: Sigtuna Stadshotell

Sigtuna: Restaurang 1909

Stora Nygatan 3
sigtunastadshotell.se

Förfinad husmanskost till lunch. Om kvällarna ambitiös à la carte-meny till stor del påhittade utifrån vad säsongen skänker. Köksmästare Gustav Brixelius driver Restaurang 1909 på Sigtuna stadshotell efter devisen ”god mat, inga konstigheter”. Att en av menyns klassiker – rårakan med svensk löjrom – är en sådan fullträff är alltså inte konstigt. En annan smaksuccé är påfundet att gifta dukkahhalstrad piggvar med friterad kapris och hasselnötsemulsion. Spisar ni medan solen ännu lyser råder vi ett fönsterbord med vy över Mälaren. Efter en avrundande sängfösare i baren är det bekvämt att sova över i en av de charmiga juniorsviterna.

6 / 6
I den vackra barockmatsalen på Engsholms slott serveras just nu en ”hemma på slottet”-meny med smaker från både Sverige och Medelhavet. Foto: Malin Lindner

Mörkö: Engsholms slott

Mörkö
engsholm.se

Historiska källor berättar att de ursprungliga ägarna av Engsholms slott på 1300-talet var Magnus Ladulås söner, hertigarna Erik och Valdemar. En fascinerande tanke i miljöerna på norra Mörkö vid Östersjöns strand, vilka växlar mellan allt från gustavianska salonger till samtidschica lounger. När vi slår oss ner för middag i barockmatsalen väntar ett koncept man döpt ”Hemma på slottet”: närodlat från parken och trädgårdslandet, tillagat i ett kravmärkt kök. Tre-, fyra- eller femrätters som alltid är något av en överraskning, men räkna med en gastronomisk resa i svenska, medelhavska och asiatiska tecken. Natten tillbringar vi i sviten i Villa Liljefors.

Mer från Startsidan