ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

SD-kritiken förföljer Kristersson i EU

Ulf Kristersson på plats i Strasbourg med bland annat svenska EU-kommissionären Ylva Johansson.
Ulf Kristersson på plats i Strasbourg med bland annat svenska EU-kommissionären Ylva Johansson. Foto: Jean-Francois Badias/AP

Statsministern fick som väntat ris från vänstern och ros från högern under sitt besök i EU-parlamentet på tisdagen. Kristersson lyckades inte skaka av sig kritiken om att SD håller regeringens EU-politik gisslan.

Teresa Küchler
Publicerad

STRASBOURG, FRANKRIKE ”Grönare, säkrare, friare”. Det var med denna klatschiga slogan som Ulf Kristersson (M) valde att presentera det svenska ordförandeskapet i EU-parlamentet i Strasbourg.

Ingen hade väl förväntat sig att Kristersson sedan som en fransk president eller tysk förbundskansler skulle hålla tårdrypande tal om förbrödring, försoning och EU som historiens största fredsprojekt, och än mindre tåga in i salen in till tonerna av Beethovens Ode till glädjen. Men nu hade han i alla fall skrivit en slagkraftig slogan.

Sverige och svenskarna har aldrig upplevts som ”stora européer” av sina bröder och systrar i gemenskapen, på en sentimental nivå. Däremot som ett väldigt bra land att ha med. Ett land som får saker o ting gjorda, oftast i tid, och som ibland kan visa vägen – trots sin ringa storlek ses Sverige som föregångarland i exempelvis jämställdhets- och miljöfrågor.

Parlamentets talman, maltesiskan Roberta Metsola inledde med att hon hyste stor tilltro till Sveriges förmåga att styra EU tillbaka till tillväxt, mot klimatomställningar och migrationsuppgörelser. Kristersson själv verkade avslappnad, självsäker.

– Jag kan försäkra er att Sverige kommer att vara en konstruktiv och entusiastisk ledare för ministerrådets arbete, sade statsministern fort – liksom för att förekomma dem som sagt sig vara oroliga för att Sverige på grund av inflytandet från det EU-kritiska SD skulle inta en mer passiv ordföranderoll än väntat, eller kanske till och med försöka blockera EU-lagstiftning.

I kammaren fick Kristersson som väntat stöd från sina politiska fränder – europeiska högerpolitiker och kristdemokrater, som delar grupp (EPP) med svenska M i Bryssel.

EPP-gruppens ledare, tysken Manfred Weber, kallade Kristersson ”Käre Ulf” och hyllande hans regering som ung, energisk och motiverad. Han sade att Europa behövde ”mer Stockholm, och mindre Berlin och Paris” – med hänvisning till att EU:s två, politiska lokomotiv i dag är i otakt med varandra på många punkter. Och om Tyskland och Frankrike inte är överens fattas inga banbrytande beslut inom EU-samarbetet.

Att Weber inte med ett ord nämnde den svenska regeringens samarbete med SD – ett samarbete som uppmärksammats i hela unionen under hösten – var väntat.

Manfred Weber är en tongivande tysk kristdemokrat i Bryssel, men samtidigt inte alltid representativ för vare sig sitt land eller sin politiska familj. Han höll till exempel länge den hårt kritiserade ungerske ledaren Victor Orbán under armarna och diskuterar framtida samarbeten med en italiensk ytterhöger som ger ministerposter till Mussolininostalgiker.

Från rödgrönt håll var kritiken mot Kristerssons samröre med SD desto fränare.

Laddar…