ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Hassler har fel om klimatpolitiken”

Reduktionsplikten infördes den 1 juli 2018 och tvingar svenska drivmedelsleverantörer att blanda in biodrivmedel i det fossila bränslet.
Reduktionsplikten infördes den 1 juli 2018 och tvingar svenska drivmedelsleverantörer att blanda in biodrivmedel i det fossila bränslet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen tar bort klimatåtgärder men ersätter dem inte inte med något annat vilket gör att utsläppen ökar, skriver Signe Propst och Vilho Pitkänen, Fältbiologerna, i en replik till John Hassler.

Publicerad

John Hassler har fel om regeringens klimatpolitik på SvD Debatt 21/11. Han säger att ”kritiken mot det som tas bort är missriktad”, och tycker att den tidigare klimatpolitiken var dyr och kontraproduktiv. Den politik som nu läggs fram av den nya regeringen är dock en klar försämring jämfört med föregående regerings. Hassler skriver att det är bra att regeringen pausar reduktionsplikten och tar bort stödet för köp av elbilar. Klimatpolitiken borde enligt Hassler istället bestå av billigare åtgärder. Problemet med hans ståndpunkt är att regeringen inte ersätter de borttagna åtgärderna med andra mer effektiva åtgärder. Alla analyser om alternativa kostnader är hypotetiska lekar för ekonomiprofessorer och inte verklig politik. Den gamla klimatpolitiken hade sina brister men var långt bättre än den nuvarande inriktningen.

Laddar…