Cecilia tar fajten för simhallen

Cecilia har fått mycket uppmärksamhet och blivit intervjuad i både tidningar och radio, efter att hon skickade in ett medborgarförslag om att rädda simhallen. ”Många ser mig typ som en kändis. Jag tycker att det är kul att få ut mitt budskap”, säger hon.
Cecilia har fått mycket uppmärksamhet och blivit intervjuad i både tidningar och radio, efter att hon skickade in ett medborgarförslag om att rädda simhallen. ”Många ser mig typ som en kändis. Jag tycker att det är kul att få ut mitt budskap”, säger hon. Foto: Jeanette Laestander

När kommunen ville riva simhallen protesterade Cecilia och lämnade in ett medborgarförslag. ”Att lära sig simma är jätteviktigt”, säger hon.

Tina Harr
Publicerad

För att Bräcke kommun i Jämtland ska få bättre ekonomi, krävs det att man sänker sina kostnader. Därför vill kommunen riva simhallen i Bräcke. Men det tycker Cecilia är fel.
– Att barn lär sig simning är så viktigt. Och simhallen är ju något vi faktiskt använder – nu står den bara där, säger hon.
Just nu håller simhallen stängt i väntan på ett rivningsbeslut. Därför åker barnen till simhallen som ligger en bit bort, i Gällö, för den obligatoriska simundervisningen.

Cecilias bonus-lillebror som går i tvåan har ännu inte lärt sig simma. Han och hans klasskompisar får inte simma lika mycket som Cecilia fick göra i den åldern, berättar hon.
– När jag gick i tvåan hade vi gångavstånd till simhallen. Men nu har det blivit mer komplicerat. Det tar 20 minuter med buss till Gällö men det är många som blir åksjuka. Då måste vi stanna för att de ska få röra på sig, och det tar tid.

Nyligen skickade hon därför in ett så kallat medborgarförslag till kommunen. Det gick till såhär:
• Cecilia skrev en insändare som ett skolarbete och visade den först för sin mamma.
• Hennes mamma tipsade henne om att lämna in ett medborgarförslag.
• Cecilia fick hjälp att fylla i ett formulär, la förslaget i ett kuvert och lämnade in det i receptionen i kommunhuset.
– Mamma kollade vad de skulle ta upp på kommunstyrelsens nästa möte och då var det bland annat mitt förslag. Jag tror att de andra som lämnar in medborgarförslag är lite äldre än jag. Ofta handlar förslagen om lön och vägar och sådant.

Tycker du inte att kommunen ska spara in pengar?
– Jo, det är klart att de ska spara pengar, men de skulle tjäna på att rusta upp simhallen. Det finns andra byggnader som står tomma som de kan riva istället. Vi kan tjäna liv om vi behåller simhallen.

Anledningen till stängningen är enligt kommunen att det finns tre inomhusbad i kommunen där det bor drygt 6 000 personer och att man därför väljer att stänga det bad som har störst behov av renovering.
När Richard Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, intervjuades av P4 Jämtland nyligen sa han såhär angående Cecilias medborgarförslag:
– Jag kommer tänka över det här, det lovar jag.

Cecilia tror att politikerna lyssnar till barns förslag - till viss del. "Jag tror att de tar till sig, men lilla jag kommer nog inte kunna förändra. Det behövs mer stöd och att fler håller med mig", säger hon. Foto: Jeanette Laestander
Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons