RecensionNya filmer

ClosePojkarnas vänskap är som en förälskelse

Eden Dambrine.
Eden Dambrine. Foto: Njutafilms

Trettonåriga Léos och Rémis långa vänskap tar slut under oklara former efter en idyllisk sommar. SvD:s recensent ser en angelägen film om förhärskande normer.

Karoline Eriksson
Publicerad
Annons

För Léo (Eden Dambrine) och Rémi (Gustav De Waele), två 13-åriga bästisar, är världen fortfarande ljus och magisk när sommaren på den belgiska landsbygden går mot sitt slut och det är dags att börja högstadiet. Omgivna av kärleksfulla föräldrar och prunkande krysantemum –Léos familj driver en blomsterodling – har de fortfarande utrymme för fantasilekar. Léo sover nästan alltid över hos Rémi, som bor på springavstånd genom skogen, så att de kan umgås utan onödiga avbrott. Hans mamma skojar om att Léo är hennes extrason när alla tre ligger i en kramig hög på gräsmattan och tittar upp mot kvällshimlen. Léo känner sig lika hemma hos dem som i sitt eget hus. Rémi har lättare att somna när han är där. 

”Ni verkar så… nära,” säger en tjej i nya klassen första dagen i skolan. Léo får något jagat i blicken. En annan i tjejgänget har redan frågat om han och Rémi är ihop. ”Vi är bästa vänner, vi är som bröder…” försöker han frustrerat. ”Men ni lutade er mot varandra?” Så gör ju tjejerna också, invänder Léo. Det är en annan sak, får han veta.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons