”Stor litteratur ­motiverar sig själv”

KULTURDEBATT  Litteraturen ska inte vara ett instrument för politisk klarsyn. Det skriver Lars Melin som har reagerat på Ida Östenbergs artikel ”Äldre litteratur visar oss världen bortom nuet”.

Publicerad
Annons

Många litteraturvetare kan aldrig släppa frågan om vad skönlitteraturen är bra för. Ida Östenberg skriver i SvD 23/9 att litteraturen gör oss  bättre på att ifrågasätta förenklade påståenden och att kritiskt granska makten. Hon väljer ett Vergiliuscitat som använts i en debatt om Irakkriget som -utgångspunkt, och pläderar för fördjupat studium av klassiker, framför allt just Vergilius. Litteraturen blir ett instrument för politisk klarsyn.

I samma veva manar hon fram en motståndare, just mig av alla människor. Jag är dock ingen litteraturens, klassikernas och bildningens fiende. Den som gör sig besvär att googla på mitt namn får veta att jag disputerat på C J L Almqvist, att jag har tre betyg i latin (som Ida Östenberg framhåller som ett bildningens nyckelspråk), till och med har gjort översättningar från latin och skrivit en bok om poetik.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons