Väntetider ökar: ”Katastrofalt på många akutmottagningar”

Allt färre svenska akutsjukhus klarar nu en väntetid på max fyra timmar på akutmottagningarna. I stället ökar väntetiderna runt om i landet och allra mest på de riktigt stora sjukhusen.

– På många ställen säger medlemmarna att det är mer eller mindre katastrof, säger Karin Båtelson, ordförande för yrkesföreningen Sjukhusläkarna inom Läkarförbundet.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Det är inte bara i storstadsregionerna som det är problem med långa väntetider som dessutom verkar öka. Problem finns runt om i landet och det är egentligen bara på några få ställen som Oskarhamn, Västervik, Värnamo och Jönköping i Småland, Gällivare och Kiruna i Norrbotten, Torsby i Värmland samt S:t Görans sjukhus i Stockholm som väntetiderna är korta för flertalet patienter.

På uppdrag av tidningen Vårdfokus har Socialstyrelsen gjort en körning av väntetiderna på akutmottagningarna i landet. Flera sjukhus saknas i materialet, men den tydliga bild som träder fram är att man får vänta längre och längre på akuten. Vistelsetiden på akuten har ökat till 3 timmar och nio minuter vilket var tio minuter längre än i den tidigare mätningen. Jämför man med 2010 är ökningen 40 minuter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons