Gåtan om kalla krigets tavelförsäljare löst?
Tidigare hemliga uppgifter om de polska tavelförsäljare som länge misstänktes vara spioner från Warszawapakten erbjuder nu en lösning på en av kalla krigets gåtor.
Studenter från Polen reste under 1980-talet runt i Sverige och sålde tavlor – snart fattades misstankar om att de egentligen förberedde för likvidering av militär nyckelpersonal. I boken ”Svenskt flyg under kalla kriget” reds tavelförsäljarnas uppsåt i Sverige ut.
Historierna om de polska tavelförsäljarna har länge varit föremål för diskussion i Sverige. Många var övertygade om att studenterna som kom till Sverige var här på uppdrag för att kartlägga svenska piloter för att kunna likvidera dem i händelse av krig, och använde sin kringresande tavelförsäljning som täckmantel. 1987 intensifierades diskussionen och teorierna om försäljarna närmast slogs fast när Försvarsmakten visade filmen Förebudet i utbildningssyfte.
– Filmen är väldigt alarmistisk kan man lugnt säga, och det var meningen. Den använder filmmediets alla medel för att få till en verkligt skrämmande stämning, säger Thomas Magnusson, en av författarna till boken och före detta signalspanare.