ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Selmas saga

Årets julkalender – en påse lättslukade julgotter

Leo Hellenius som Rupert, Johan Ulveson som Efraim von Trippelhatt och Ester Vuori som Selma Traskvist i ”Selmas saga”.
Leo Hellenius som Rupert, Johan Ulveson som Efraim von Trippelhatt och Ester Vuori som Selma Traskvist i ”Selmas saga”. Foto: SVT

”Selmas saga” innehåller inga tokiga pappor som tar över hela showen, men väl ett axplock från hela klassikerbiblioteket. Paret som skapade ”Tjuvarnas jul” tar oss med på en expedition till Tomtens rike i bästa Jules Verne-anda.

Erika Hallhagen
Uppdaterad
Publicerad

Det brukar framföras synpunkter på huruvida SVT:s julkalender lyckas med julmyset eller inte. Detta trots att det enskilt största problemet med public services nedräkning inte har varit snömängd, utan det utrymme den tokiga pappan tillåtits att få ta. I fjolårets, annars så folkbildande, ”Tusen år till julafton” slog Erik Haag alla tidigare rekord, trots att han tävlade mot elitseriespelare som Sunes pappa och Ben Hedenhös.

Men i år har man lyckats med att både vrida på snökanonerna och se till att familjefadern spelar en ytterst lågmäld roll. Detta genom en berättelse som är ett hopkok av en mängd klassiker som ”En julsaga”, ”Jorden runt på 80 dagar” och ”Kalle och chokladfabriken”. Det är tydligt att manusförfattarna Per Simonsson och Stefan Roos tillhör den 70-talistgeneration som matats med sina föräldrars stora äventyrsberättelser. Duon var Dickens trogen även i sin första kalender ”Tjuvarnas jul” från 2011.

Laddar…