IndignationSvårt misslyckas göra film av Philip Roths roman

Logan Lerman och Sarah Gadon.
Logan Lerman och Sarah Gadon. Foto: SF Studios/Winesburg Productions

”Indignation” är en tätt sammanhållen men ändå mångskiktad berättelse om uppväxt och föräldraskap, åtrå och hämningar, ideal och realiteter, alltings bräcklighet och att vara jude i USA under en viss period: tidigt 1950-tal.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Vad gör den unge Marcus Messner (Logan Lerman) från Newark på ett dammigt litet college i norra Ohio där judar som han visserligen är tolererade men ska veta sin plats? Skälen är många. Dels har han läshuvud utöver det vanliga, dels måste han till varje pris studera eftersom alternativet är inkallelse till det militära och krigande i Korea. Dessutom måste han studera långt hemifrån eftersom hans ångestridna och koleriska pappa driver honom till vansinne. Han är ende sonen, påpassad som en liten prins.

En roman av Philip Roth ligger till grund för denna tätt sammanhållna men ändå mångskiktade berättelse om uppväxt och föräldraskap, åtrå och hämningar, ideal och realiteter, alltings bräcklighet och att vara jude i USA under en viss period: tidigt 1950-tal. Och att vara ung och brådmogen överhuvudtaget under samma period. Det är en sen Roth (2008) i det mindre formatet och därmed någorlunda lämpad för den bearbetning med slaktkniv som en filmatisering ofrånkomligen innebär. De genvägar James Schamus tar i sitt manus är rimliga, tilläggen är litet koketta men ursäktliga.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons