Expert: Inte säkert IS ligger bakom – tar ofta på sig dåd

Att IS säger sig stå bakom dådet behöver inte betyda att de faktiskt har något med det att göra, menar terrorforskaren Magnus Ranstorp. Han kallar Tysklands nuvarande situation för ”mardröm”.
– Du kan ha en beväpnad man på fri fot i centrala Berlin och det finns risk att man uppmanar till flera attacker.

Publicerad
Polis vid platsen för dådet.

Polis vid platsen för dådet.

Foto: Michael Sohn/AP
Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp.

Foto: Victor Lundberg/TT
Annons
Polis vid platsen för dådet.

Polis vid platsen för dådet.

Foto: Michael Sohn/AP
Polis vid platsen för dådet. Foto: Michael Sohn/AP

Enligt IS propagandaorgan Amaq var föraren av lastbilen i Berlin en av gruppens ”soldater”. Meddelandet lades ut online bara någon timme efter att tyska chefsåklagaren meddelat att den misstänkte 23-årige mannen släppts på fri fot och att det inte fanns tillräckligt med bevis.

– Att de skulle ta på sig attacken var väntat, de tar på sig allt smått som stort även om de inte är inblandade. Om gärningsmannen dör eller är på fri fot är det lättare, så de kan ha väntat för att se hur omständigheterna utvecklades. Men allt är fortfarande väldigt vagt, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan till SvD och tillägger:

– Vad vi hör från källor som kollar på telegram så uppmanar IS till copycat-attacker av liknande karaktär. Det är naturligtvis en stor utmaning att förövaren kan vara på fri fot och att polisen inte vet vem eller vilka de är.

Annons
Annons
Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp.

Foto: Victor Lundberg/TT
Magnus Ranstorp. Foto: Victor Lundberg/TT

Ranstorp säger att det har varit ett par fall i år där det inte fanns tydliga kopplingar till IS men att de flesta dåd med ensamma gärningsmän senare har visat sig vara del av något större.
– I de flesta fall hittar man kopplingar tillbaka till IS. Många av de vi såg i somras trodde vi var ensamagerande, men de visade sig ha kopplingar och kontakter och var del av ett större nätverk. De var fjärrstyrda och tog emot instruktioner via krypterade appar.

Polisens arbete nu går ut på att försöka spåra den eller de som ligger bakom genom det material som finns att tillgå, det kan till exempel handla om bilder från kameror och videoupptagningar.

Ranstorp menar att händelsen i Berlin väcker frågor kring om Sveriges säkerhet på publika platser borde höjas.

– Det finns risk för flera attacker och de manar också till nya. Den stora mardrömmen är vilken beredskap vi ska ha. I Danmark har man ökat bevakningen och satt upp cementpelare vid publika platser där bilar kan köra in och ställa till stor skada. Likadant i exempelvis Frankrike.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons