MusselmiddagPatriarken tuktar med musik

Tyska författaren Birgit Vanderbeke debuterade med kortromanen ”Musselmiddag” 1990. Häromåret översattes den till engelska och väckte internationell uppmärksamhet. Nu kommer den på svenska.
Tyska författaren Birgit Vanderbeke debuterade med kortromanen ”Musselmiddag” 1990. Häromåret översattes den till engelska och väckte internationell uppmärksamhet. Nu kommer den på svenska. Foto: Dieter Andree/IBL

En Wagnerdyrkande dominant far. En förtryckt Schubertspelande mor. En tolvtonsälskande dotter. Sigrid Combüchen tänker att ett soundtrack skulle sitta fint till Birgit Vanderbekes familjedrama.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

En del romaner skulle behöva ljudremsa för att komma helt till sin rätt. I ”Musselmiddag” talas om musik, levs musikritualer, spelas, övas och hatas musik.

Barnen i familjen måste spela ett instrument och öva en timme om dagen enligt fadersdekret. Dock aldrig öva när det kan störa honom, och helst inte vara så bra att musiken tar över och inkräktar på övriga familjeritualer, som kvällens ett och samma kortspel. Tvång från ena sidan, censur från den andra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons