Berätta om illdåden – men betala inte

Vykort med djävulsbibeln från 1929. Bokverket stals i Prag av svenska soldater 1648.
Vykort med djävulsbibeln från 1929. Bokverket stals i Prag av svenska soldater 1648. Foto: Kungliga biblioteket

Gårdagens illdåd går inte att reparera i efterhand – dagens människor är ansvariga för sina egna handlingar, inte för sådana som vilt främmande människor begick för hundratals år sedan. Däremot har vi en skyldighet att uppmärksamma historiska illgärningar.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Fråga: ”Det har talats mycket om att vi bör ta ansvar för förfädernas illdåd och lämna tillbaka krigsbyten och betala skadestånd för plundring, slavhandel med mera. Vad säger en historiker om detta? Bör vi återlämna och be om ursäkt, eller bör vi ignorera gårdagens dumheter?”

Dick Harrison: Mitt svar är att vi inte skall göra något av detta, om det rör sig om just de två typer av fall som frågeställaren drar upp. Missförstå mig inte: om det rör sig om fall som faller utanför dessa typer bör vi återlämna och betala. Om det exempelvis framkommer att stater i modern tid har kommit över illegalt rånade konstverk (till exempel konst som stals av nazisterna från judiska hem) eller utsatt folk för grova övergrepp – då bör nuvarande regim naturligtvis göra rätt för sig, till exempel lämna tillbaka tavlor och betala ersättning. Men om vi talar om illdåd som begicks i förfluten tid – till exempel på vikingatiden eller 1700-talet – hamnar saken i ett annat läge.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons