Rapport: Import kan inte hindra cementkris

Regeringens konsulter varnar för att det kan ta tid innan en fungerande cementimport är på plats och kan ersätta den inhemska produktionen. Arkivbild.
Regeringens konsulter varnar för att det kan ta tid innan en fungerande cementimport är på plats och kan ersätta den inhemska produktionen. Arkivbild. Foto: Karl Melander/TT

Det kan ta flera år att få en fungerande import av kalk och cement till Sverige, enligt en konsultrapport till Näringsdepartementet.

Landets bygg- och anläggningsbransch hotas därmed av akut cementbrist om kalkbrytningen på Gotland stoppas, enligt rapporten.

Joakim Goksör/TT
Publicerad
Annons

Även om arbetet med att hitta importalternativ inleds omedelbart antas det ta flera år att säkra cementförsörjningen till svenska bygg- och anläggningsprojekt, enligt konsultrapporten, som har tagits fram av Ramboll Management Consulting på uppdrag av Näringsdepartementet.

Samtidigt skulle importerad cement, kalk och/eller klinker riskera att bli dyrare, få svårt att leva upp till svenska kvalitetskrav, skapa stora logistiska utmaningar och dessutom nya miljö- och klimatrisker, enligt Ramboll.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons