ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

"Alldeles uppenbart att de tar tillfället i akt"

Räntorna på bundna bolånen har ökat kraftigt i sommar. Finansmarknadsminister Max Elger (S) reagerar på hur bankerna bankerna passar på att tjäna pengar.
Räntorna på bundna bolånen har ökat kraftigt i sommar. Finansmarknadsminister Max Elger (S) reagerar på hur bankerna bankerna passar på att tjäna pengar. Foto: LInus Sundahl-Djerf

Boränterallyt får finansmarknadsminister Max Elger att reagera. ”Bekymmersamt att bankerna passar på att dryga ut sina marginaler,” säger han till SvD. Men storbanken SEB tillbakavisar kritiken och säger har ministern har fel.

Johan Carlström
Publicerad

De svenska storbankerna har höjt räntorna på sina bundna bolån kraftigt under sommaren. Som SvD rapporterat tidigare så sker höjningarna trots att räntan på bostadsobligationer – som bankerna säljer när de vill finansiera sina bolån – föll förra månaden.

Men bankernas lägre obligationsräntorna har så här långt inte gagnat deras kunder. Listräntorna på bankernas tre- och femåriga bolån är istället mellan 0,30 och 0,60 procentenheter högre idag än i början av sommaren beroende på bank och löptid (se tabell), trots att flera banker nyligen sänkt sina bundna listräntor.

Laddar…