Den 35-åriga tennisprofilens inlägg om sexövergrepp har slagit ner som en bomb i Kinas trevande metoo-rörelse.
Den 35-åriga tennisprofilens inlägg om sexövergrepp har slagit ner som en bomb i Kinas trevande metoo-rörelse. Foto: MB Media Solutions/Alamy

Affären eskalerar: ”Något liknande har aldrig hänt”

Tennisstjärnan Peng Shuai anklagade en av Kinas högsta partitoppar för sextrakasserier – och försvann. Hon är inte ensam. En rad högprofilerade kineser har tystats av regimen. Nu eskalerar affären till diplomatisk kris och hot om diplomatisk OS-bojkott.

Gunilla von Hall
Uppdaterad
Publicerad

GENÈVE Nu ökar de internationella spänningarna kring den så kallade Pengaffären. Efter att Kinas hyllade tennisstjärna Peng Shuai anklagat en av landets mäktigaste för sexövergrepp och sedan försvunnit från offentligheten har reaktionerna varit starka – och närmar sig en diplomatisk kris. Kraven på en oberoende utredning ökar från många håll och flera länder hotar med diplomatisk bojkott av OS-spelen i Kina.

– Något liknande har aldrig skett. Detta är en väldig stor kontrovers som får bestående internationella följder och leder till ökad polarisering mellan Kina och väst, säger Sveriges tidigare ambassadör i Kina Börje Ljunggren, till SvD.