5 tips: Njut här av konst och mat

Aira och KB är två av tipsen.
Aira och KB är två av tipsen. Foto: Björn Ceder/Ninna Cavallin

Låt middagen bli en upplevelse för alla sinnen. Här är fem restauranger i Stockholm som sätter konsten i fokus.

Elin Liljero Eriksson
Publicerad
Annons

1 / 5

Välkurerat och välfyllt: Aira

Foto: Björn Ceder

Tommy Myllymäkis stjärnbelönade lyxkrog skulle också kunna beskrivas som ett gastronomiskt konstprojekt. Redan vid strandkanten intill krogen, som vetter mot Stockholms inlopp, vakar fyra stycken tre meter höga allegoriska skulpturer. De fyra konstarterna, som verken heter, skapades av Carl Gustaf Qvarnström 1847 och har nu funnit ro vid vattnet, efter att tidigare ha prytt Konstakademiens tak. Utanför ingången till Aira står skulpturen Space Seed av Bigert & Bergström. I entrén möts man av Jane Wilbrahams verk Torched och ovanför, i taket, löper Gun Gordillos neonskulpturer. Inne i matsalen finns verk av Klara Kristalova, Bella Rune och Diana Orving till beskådan.

Aira
Biskopsvägen 9

Annons
Annons

2 / 5

Gatukonst möter folkkärt: Taverna Brillo

Foto: Pressbild

I det stimmiga brasseriet vid Stureplan ryms inte bara kändisar och mediefolk, utan också en hel del konst. I restaurangen syns gatukonstnären Peter Baranowski, även känd som Klisterpeter (KP), med en utställning av sina välbekanta rådjurshuvuden. I Bar Brillo hänger ett antal verk från den folkkäre konstnären Jan Håfström. Detta i samband med lanseringen av Mr Walkers rock, som är ett begränsat antal rockar i blått och rött – ett samarbete mellan Håfström och svenska klädmärket A Days March.

Taverna Brillo
Sturegatan 6

Annons
Annons

3 / 5

Med historiska spår: Konstnärsbaren

Foto: Ninna Cavallin

Klassikern på Konstnärshusets bottenvåning har varit ett omtyckt vattenhål för kända skådespelare och konstnärer sedan öppningen 1931. Något som också sitter i väggarna. Mest signifikativ är nog den gigantiska väggmålningen som kom till en efter en blöt kväll i december på 30-talet, då konstnärseliten med Isaac Grünewald, Robert Högfeldt och Einar Forseth i bräschen tog fram sina penslar. SKF/Konstnärshusets galleriverksamhet Showroom bjuds in löpande av KB att kurera olika typer av utställningar med konstnärer som på olika sätt är representerade av föreningen. Just nu visas ett verk ur Theodor Forsbecks bildproduktion. Hans konstnärskap består av färgglada målningar och teckningar som rymmer ett stort känslospektrum, från det ljusa och lättsamma till det allra mörkaste. 

Konstnärsbaren
Smålandsgatan 7

Annons
Annons

4 / 5

Öga mot samtiden: Restaurang Riche

Foto: Pressbild

Med Calle Carboni som konstansvarig bubblar det av nytänk och spännande konst på Svenska Brasseriers krogar. I Lilla baren på Riche syns just nu Ester Erikssons soloutställning och i mars kommer väggarna prydas med fotokonst signerad Fredrik Sweger. Samma månad tar svensk-iranska konstnären Farvash över, tätt följd av en fotoserie signerad Helene Schmitz. På systerkrogen Teatergrillen visas sensuella och vackra oljemålningar av Martin Gustavsson. Och i taket hänger Frida Fjellmans experimentella ljuskronor. Magnifikt!

Restaurang Riche
Birger Jarlsgatan 4

Annons
Annons

5 / 5

Uppdaterad klassiker: Gyldene Freden

Foto: Andreas Emenius

Med spår ända från 1722 tillhör Den Gyldene Freden en av världens äldsta krogar som alltid lockat konstnärssjälar med såväl husmanskost som vilda samtal. Därför är det inte så konstigt att det var just stamgästen Anders Zorn som i grevens tid räddade krogen 1919. Han testamenterade den i sin tur till Svenska Akademien, som äger den än i dag och har som tradition att äta här varje torsdag. Och kanske njuter de också då av konsten på väggarna, vars utställningar konstrådgivaren Jonas Kleerup är ansvarig för. För tillfället syns verk från den Brooklyn-baserade målaren Andreas Emenius, som är känd för att gifta det abstrakta med det figurativa i sin konst.

Gyldene Freden
Österlånggatan 51

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons