RecensionNya romaner

ParadaisEtt särpräglat land växer fram i Melchors prosa

Fernanda Melchor är född 1982 i Veracruz i Mexiko.
Fernanda Melchor är född 1982 i Veracruz i Mexiko. Foto: Tranan

Kritikerrosade Fernanda Melchors nya roman utspelar sig i Paradise, ett inhägnat bostadsområde omgivet av en sargad, hopplös värld. Jesper Olsson har läst en roman som med skarp blick genomlyser sprickorna i det samtida Mexiko.

Jesper Olsson
Publicerad
Annons

Det var en av de mest omtumlande romanerna på flera år – Fernanda Melchors ”Orkansäsong”, som i fjol kom ut i briljant översättning av Hanna Nordenhök. På ett flödande, men också flikigt, rått och rytmiskt språk, skrev Melchor den våldsamma historien om ett kollektiv av unga sargade individer i en by på mexikanska landsbygden, vilka växelvis trädde fram med sin blick på den händelse som utgjorde berättelsens centrum: rånmordet på en mytomspunnen gestalt vid namn Häxan. 

De vindlande meningarna i ”Orkansäsong” bildade ett nystan av erfarenheter, där brutala ekonomiska och sociala klyftor flätades samman med arbete och omsorger, droger, desperation och sex och en serie variationer på försvunna fäder och destruktiv ”manlighet”. Med sällsynt intensitet och täthet gestaltades hur ett samtida klassamhälle och korrosiva könskoder äter sig in i enskilda kroppar och liv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons