RecensionNya romaner
Teologen som tog strid mot både Luther och påven
Kyrkokritikern Thomas Müntzer är ihågkommen som de fattigas försvarare under reformationens krigsår. I sin nya roman följer Éric Vuillard den stridslystne agitatorn från brandtalen i Zwickau till det oundvikliga slutet i Mühlhausen.
Härom året introducerades den franske författaren och filmregissören Éric Vuillard på svenska med boken ”Dagordningen” (Lind & Co), som kammade hem det ansedda Goncourtpriset 2017. Den dramatiserade historiska essän skildrar hur Hitler strax efter att ha svurits in som rikskansler 1933 samlade ett tjugotal ledare för Tysklands mäktigaste industriföretag till ett möte, för att försäkra sig om deras lojalitet med det nazistiska partiet.
Med moralfilosofisk skärpa och ett förtätat litterärt språk visar Vuillard här på konsekvenserna av att blint lyda den politiska övermakten. Utgivningen var blott den senaste i raden av till formatet små (sällan längre än omkring 100 sidor) men innehållsligt genomgripande böcker om stora och avgörande ögonblick i historien. Bland dessa hör titlar som ”Congo” (2012), om kolonialmakternas territorialanspråk på den afrikanska kontinenten, liksom ”14 juillet” (2016), där Vuillard i en bildrik rundmålning skildrar starten på den franska revolutionen i Paris.