Kan vi klara oss utan rysk gas?

PODD | Kriget i Ukraina gör att priset på gas och olja skjutit i höjden. Nu har USA förbjudit import av rysk olja och gas, och röster höjs för att EU ska följa efter. Men hur dyrt skulle det bli för oss i Europa?

SvD
Publicerad
Annons

Sedan Putins invasion av Ukraina har vi sett en mängd sanktioner mot landet. Men än så länge flödar den ryska gasen. Orsaken till att vi inte tackar nej till den är att ett sådant beslut kommer att bli mycket kännbart i Europa. Förra året importerade EU 155 miljarder kubikmeter gas från Ryssland - och 40 % av vår gaskonsumtion består idag av rysk gas.

Men frågan är om vi inte också i Europa närmar oss de sanktioner som Joe Biden i veckan tillkännagav. Plus att det finns en risk att Putin själv stryper exporten av gas och olja som ett svar på det europeiska motståndet mot hans invasion.

Vilka följder får detta för el- och bensinpriset i Sverige? På en kvart får du veta hur förberedda vi egentligen är på att slå oss fria från Ryssland. Med Mikael Törnwall, reporter på SvD Näringsliv.

Efter reklamen visas:
Kan vi klara oss utan rysk gas?

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons