”Bål – dekadensens urmoder i en skål”

Foto: Alexander Ekholm, Alamy

Stjärnbartendern Emil Åreng tycker att bål är dekadensens urmoder, har alltid gin hemma och firar med champagne och öl för att få kontrast i livet.

SvD Perfect Guide
Publicerad
Annons

Fredagskväll i februari, vilken dryck firar du in helgen med?
– Nu jobbar jag ju varje helg, men lyckas jag vara ledig så får det bli en bra champagne eller en klassisk Tuborg Grön på burk. Helst både och, så att man får lite kontrast i livet – man ska veta att man jobbar för att få in någon krona, men också förstå varifrån man kommer.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad?
– Att dela en iskall grön Chartreuse med Hunter S. Thompson skulle vara få förunnat och troligtvis ett minne för livet. Eller ett minne är en överdrift, det är något man skulle vilja göra bara för att se om man har vad som krävs för att bli ’en miljonär i idioti’.

Hunter S. Thompson i Las Vegas 1971.

Vilken dryck lyfter en fest?
– Bål! Det är en stämningshöjare som aldrig går ur tiden. Gör din favoritcocktail och multiplicera med hundra. Själv gör jag min på gin, lingon, socker och champagne – dekadensens urmoder i en skål.

Ge oss en oväntad mat- och spritkombination man måste testa?
– Korv med bröd och en Colorado bulldog – vodka, Kask kaffelikör, mjölk och grädde som toppas med Coca cola. Det är i princip samma sak som en korv med bröd och Pucko.

Vilken är din mest minnesvärda dryckesupplevelse?
– Första gången jag drack en dry martini. Jag fyllde 18 år och höll på att dö för att det var så äckligt, nu är det en cocktail som är lika självklar som att jag dricker vatten på morgonen.

Vilket är ditt husvin?
– Dricker inte vin, mitt husgin däremot är Hernö Old Tom.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons