Andra ansiktslyftet gav XC60 ny styrka

Tack vare uppdateringen med större batteri minskar Volvo laddhybridernas koldioxidutsläpp så de klarar sig under den planerade sänkningen för miljöbonus.
Tack vare uppdateringen med större batteri minskar Volvo laddhybridernas koldioxidutsläpp så de klarar sig under den planerade sänkningen för miljöbonus. Foto: Anders Wiklund/ TT

XC60 laddhybrid har nyligen uppdaterats med större batterier och längre räckvidd på el. 455 hästkrafter i en familjesuv. Innebär detta att Volvo utklassar de tyska konkurrenterna i mellanklassegmentet?

Julia Brzezinska
Publicerad
Annons

Förra året genomgick XC60 två ansiktslyft. En uppdatering är standard halvvägs in i livscykeln, men inte två. Det andra lyftet var desto mer intressant. Alla Volvos laddhybrider i 60- och 90-serien fick större batterier och längre räckvidd för att möta den strängare koldioxidgränsen på 50 gram per kilometer, vilket berättigar miljöbonus.

Systemeffekten i toppversionen XC60 T8, som vi kör, gick från 407 till 455 hästkrafter. Och räckvidden ökade från 5,1 mil till 6,7–7,9 mil, tack vare ett större batteri på 18,8 kilowattimmar jämfört med tidigare 11,6 kilowattimmar. Vill man inte ha så mycket effekt är T6 ett vettigare val eftersom räckvidden är densamma. Priset för en basutrustad T6 börjar på 620 000 kronor. För att få T8-versionen måste man gå upp till utrustningsnivån Plus som gör att bilen startar på 720 000 kronor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons