ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Fynd av radioblixtar överraskar forskare

Genom att kombinera information från tolv parabolantenner spridda över halva jordklotet, däribland Onsala rymdobservatorium söder om Göteborg, kunde forskare ta reda på exakt varifrån på himlavalvet som blixtarna kommer. Arkivbild.
Genom att kombinera information från tolv parabolantenner spridda över halva jordklotet, däribland Onsala rymdobservatorium söder om Göteborg, kunde forskare ta reda på exakt varifrån på himlavalvet som blixtarna kommer. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Radioblixtar är oförutsägbara, extremt korta ljusglimtar från rymden. Forskare har kämpat för att försöka förstå dem ända sedan de först upptäcktes 2007.

Jonas Dagson/TT
Publicerad
Annons

Nu har en grupp forskare, bland annat från Chalmers i Göteborg, kunnat spåra den närmaste källan till blixtarna. Och fyndet är överraskande.

– Det är ett av astronomins största mysterier. Och det här är ett stort steg framåt för att lista ut vad de här blixtarna är, säger Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium som är knutet till Chalmers tekniska högskola.

Laddar…