Coldplay sponsrar fotbollslag i Säter

Chris Martin, 44, sångare i Coldplay och hela Säters 09-lag med de sponsrade tröjorna.
Chris Martin, 44, sångare i Coldplay och hela Säters 09-lag med de sponsrade tröjorna. Foto: Brent N Clarke/AP/Privat

På lagtröjorna på Säters 09-lag i fotboll syns namnen på de som sponsrar laget: en matbutik, en elfirma, en sportanläggning och en alldeles särskild sponsor – rockbandet Coldplay.

Tina Harr
Publicerad

Pojkarna i Säters 09-lag i Dalarna har spelat fotboll tillsammans i sex år.

– Matcherna är roligast! Det är kul att vara med kompisarna. Man får kämpa och det är kul att vinna och känna den känslan, säger Hugo.

För att fotbollslag ska ha råd att åka på cuper och köpa in träningskläder och liknande är det vanligt att söka sponsorer. Sponsorer är personer eller företag som ekonomiskt stöder eller erbjuder en tjänst för en annan verksamhet, till exempel ett fotbollslag.

Det är lagkamraten Chester, 12, som har en farbror som är basist i Coldplay. Foto: Privat

På killarnas lagtröjor syns namnen på flera företag som sponsrar laget, bland annat en grävfirma och en elfirma. Och numera även det kända brittiska bandet Coldplay. För två år sedan var de nämligen på jakt efter nya sponsorer. Chester, en av lagkamraterna, har en farbror som är basist i Coldplay. Hans mamma kom på den smarta idén att de kunde fråga bandet om de var intresserade av att sponsra laget. Och det var de.

Malin Lilja Altörn är en av tränarna i laget. Hon berättar att de blev glada när de fick beskedet om sina nya världskända sponsorer, som kommer fortsätta att sponsra laget åtminstone året ut.

– Coldplay jobbar hälsofrämjande och tycker det är viktigt med fysisk aktivitet och sport. Därför valde de att sponsra oss, säger hon.

Det var egentligen ingen stor grej från början, nu när man tänker efter så är det lite coolt.

Malte

Noah, 13, Hugo, 12, och Malte, 12 är några av killarna i fotbollslaget. De tycker att det är coolt att deras lag är sponsrade av Coldplay. Foto: Privat

Exakt hur mycket pengar Coldplay sponsrat laget med är hemligt, men sponsringssummorna brukar starta på 5 000 kronor och uppåt. Målet är att åka till Gothia cup i Göteborg sommaren 2023 för pengarna.

– Vi var hos min farbror över julen och då pratade vi mycket om sponsringen. Han tyckte det var kul och var glad för oss, säger Chester.

Nyheten om lagets kända sponsorer har spridit sig som en löpeld och tränarna har varit med i flera tidningar och tv-program, bland annat SVT och TV4.

– Man känner sig lite speciell, säger Noah.

– Det var egentligen ingen stor grej från början, nu när man tänker efter så är det lite coolt, säger Malte.

Chris Martin, 44, sångare i bandet. Foto: Brent N. Clarke / AP

De andra håller med.

– Nu tycker vi att det är jättecoolt när man förstår hur stora de är, säger Hugo.

Kände ni till bandet sedan innan?

– Jag hade lyssnat på några låtar på radion. Jag gillar deras nya låt ”My universe”, säger Malte.

Nu önskar de att bandet dyker upp på Säter IP och tittar på en av deras matcher.

– Det hade varit kul, säger killarna.

Prenumerera på SVD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons