”Orange vin passar bra efter kvällsdoppet”

Foto: Pexels

I semestertider tar många sitt pick och pack och rullar mot sommarstugan. Att klämma in en liten låda noggrant utvalda drycker bland packningen är då ingen dum idé. Här listar jag mina sommarfavoriter – från goda trotjänare till viner som lanseras i ett exklusivt parti.

Publicerad
Annons

1 / 9

Kir-Yianni Assyrtiko
99 kr, nr 2338, Grekland, Makedonien, vitt friskt & nyanserat

Betyg: 5 av 6

Sommarens mest svalkande after beach-vin är en mineraldriven och läskande assyrtiko från norra Grekland. Här finns toner av gul frukt, solvarm citrus och krispig mineral. Plocka fram skivad vattenmelon, oliver, tzatziki och luftigt vitt bröd och servera vinet så kallt att glasen immar.

Annons
Annons

2 / 9

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2020
95 kr, nr 2185, Frankrike, Loire, vitt friskt & läskande

Betyg: 4 av 6

Att sitta på trappen till sommarstugan, skrubba färskpotatis och sippa på en frisk, äpplig och energisk muscadet är ingen dum idé. Vinet tillverkas av familjen Sauvion som var tidiga med att visa hur goda vinerna blir på muscadet, eller melon de bourgogne som druvan också kallas.

Annons
Annons

3 / 9

Logan Clementine Pinot Gris 2021
169 kr, nr 93321, Australien, Orange, orange kryddigt & smakfullt

Betyg: 5 av 6

En magisk kväll då den sena solen glittrar i sjön och du just tagit ett svalkande kvällsdopp – då passar det fint att njuta av ett vin lika orange som solnedgången. Druvan pinot gris jäser tillsammans med skalet vilket ger delikat struktur, fruktig koncentration och kryddig eftersmak.

Annons
Annons

4 / 9

Craven Pinot Gris 2021
189 kr, nr 93706, Sydafrika, Stellenbosch, orange smakrikt & nyanserat

Betyg: 6 av 6

Det har talats tyst om pinot gris under en tid, men druvan har gjort en stadig come back. Och då främst genom skalmacererade viner. Druvan är ovanlig i Sydafrika men inte sämre för det. Toner av jordgubbar, ceder och tjära letar sig förföriskt ur glaset. Perfekt att njuta till ett sommarregn.

Annons
Annons

5 / 9

Stockholm Lager
24:90 kr/330 ml, nr 33164, Sverige, Stockholm, öl ljus lager

Betyg: 5 av 6

Matjessill simmar väl ändå in som sommarens mest återkommande lunch? Sitter ju som en smäck tillsammans med ett par delikata färskpotatisar, brynt smör, gräslök och kall gräddfil. Skölj ner hela härligheten med en ljus ekologisk lager från hantverksbryggeriet Sthlm Brewing Co.

Annons
Annons

6 / 9

La Croix Montjoie Crémant de Bourgogne
199 kr, nr 92257, Frankrike, Bourgogne, Torrt mousserande

Betyg: 5 av 6

Fruktiga flirtiga bubblor på chardonnay och pinot noir. Egendomen odlar ekologiskt och är på väg mot en ekologisk certifiering. Servera till tilltugg på rå lax med sojamajonnäs, färskpressad lime och rostade sesamfrön som passar perfekt till den friska syran och lätta mineraltonen.

Annons
Annons

7 / 9

Meinklang Rosé 2021
69 kr, nr 57068, Österrike

Betyg: 4 av 6

Klättra upp i hängmattan med en bubbelgumsrosa burk fylld av lätt bubbligt rosévin som tillverkas på druvorna zweigelt, blaufränkisc och st laurent. Meinklang odlar både vin, frukt och grönsaker, allt efter biodynamiska principer. Äntligen hantverksvin på miljövänlig förpackning.

Annons
Annons

8 / 9

Marcillac Les Cros 2020
149 kr, nr 94590, Frankrike sydväst, rött smakrikt & fruktigt

Betyg: 6 av 6

Har du hört talas om druvan med namnet fer servadou? Den har ett mörkt skal, trivs som bäst på kalkrika jordar och ger pepprigt rustika viner. Det här vinet, som balanserar vackert mellan mörk frukt och silkig fräschör, sätter glöd på sommargrillen. Gott till biff med kaprissmör.

Annons
Annons

9 / 9

Punt Road Pinot Noir 2021
159 kr, nr 2955, Australien, Yarra Valley, rött elegant & nyanserat

Betyg: 5 av 6

Denna pinot är just så insmickrande och bjudvänlig som man vill ha sommarens röda. Vinet, som vilat i 10 månader på franska ekfat, är jordgubbsfruktigt med silkiga tanniner och gör sig fint något svalt tillsammans med grillad kyckling och fetaostsallad.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons