”Genusgapet mellan stad och land ökar”

Fler flickor flyttar till städerna för utbildning och jobb vilket bidrar till ett växande genusgap på landsbygden, skriver artikelförfattarna.
Fler flickor flyttar till städerna för utbildning och jobb vilket bidrar till ett växande genusgap på landsbygden, skriver artikelförfattarna. Foto: Henrik Isaksson/TT

Det finns ett mansöverskott på landet och ett kvinnoöverskott i staden. Det behövs insatser för att jämna ut dessa skillnader, skriver Peter Gladoić Håkansson och Peter Karpestam som gjort en studie i ämnet.

Publicerad
Annons

Under 1900-talet minskade genusgapet mellan landsbygd och stad i Sverige. Men under 2000-talet har genusgapet återigen ökat och överskottet av män på landsbygden är idag i princip lika stort som 1968. 1968 gick det ungefär 95 kvinnor på 100 män på landsbygden och när överskottet av män var som minst år 1996 hade den siffran stigit till 99. Nu är vi dessvärre nästan tillbaka på 1968 års nivå igen. Trenden tyder inte på att detta kommer förändras. Tvärtom tyder utvecklingen på att obalansen mellan landsbygd och stad kommer att öka.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons