KD ligger illa till – men här finns räddningen
Kristdemokraterna ligger pyrt till enligt opinionssiffrorna. Men små partier tenderar att få ökad uppmärksamhet under valrörelser. Och inte ens om KD landar under 4 procent behöver det vara helt kört.
På rikstinget i hemstaden Uppsala, inför hundratals förväntningsfulla partikompisar, konstaterar Ebba Busch Thor i sitt invigningstal:
– Vi är inte det största partiet, jag vet inte om ni märkt det? Men det finns inget parti som driver valrörelse som Kristdemokraterna.
Politiskt ligger fokus på äldreomsorg och sjukvård, i viss mån även rättspolitik och skola. KD-ledaren talar om partiets ”färdplan för förändring” och utlovar ett uppbrott från ”välfärdssveket”:
– Utan oss blir det ingen alliansregering.
Att Kristdemokraterna behöver driva valrörelse – framgångsrikt – råder inget tvivel om. I senaste opinionsundersökningen från Sifo noterade partiet 2,9 procent, vilket inte ens med felmarginalen (plus/minus 1,0 procent) inräknad placerar Busch Thors parti ovanför riksdagsspärren på 4 procent.
Vi har presenterat väldigt mycket bra politik på kort tid. Nu gäller det att jobba hårt och sprida den.
Sedan valet 2014 har Kristdemokraterna bara legat över spärren åtta gånger i Sifos månatliga mätningar, senast i augusti 2015. Som högst har partiet fått 4,7 procent (februari 2015). Om hänsyn tas till felmarginalens osäkerhet – och beräkningen görs till nackdel för KD – är det knappast att betrakta som en betryggande siffra.
Det prekära läget till trots råder optimism hos Kristdemokraterna, i alla fall på ytan. Flera personer som SvD talar med framhåller att något – oklart vad – vänt det senaste halvåret. Några påpekar att det faktiskt sett bättre ut i enskilda mätningar från andra opinionsinstitut.
Mia Frisk är regionråd och gruppledare i Jönköpings län:
– Vi har presenterat väldigt mycket bra politik på kort tid. Nu gäller det att jobba hårt och sprida den.
Partisekreterare Acko Ankarberg Johansson instämmer:
– Stämningen är god i partiet, och det hittar jag inte på, det är på riktigt. Det var tungt under vintern, men vände i våras. Nu har vi ett tryck i partiet.
Oavsett hur situationen upplevs inom KD kvarstår det faktum att partiet måste toppa formen rejält till valet 2018. Därtill krävs att Alliansen står stark så att utrymme finns för borgerligt stödröstande.
I valet 2014 föredrog 17 procent av KD:s väljare egentligen ett annat parti. I samtal med SvD påminner KD-företrädare om att den senaste siffran faktiskt var lägre än den från 2010 (då hela 32 procent hade ett annat favoritparti).
Annika Fredén, valforskare vid Göteborgs universitet:
– Stödröstarna var fler i valet 2010. Men då nådde partiet också ett bättre resultat.
I valet 2010 landade KD på 5,6 procent, att jämföra med 2014 års resultatet på 4,6 procent. Fredén menar att det inför kommande val ser tuffare ut än på länge, men säger också att hennes forskning visar att ett parti som funnits i riksdagen länge tål sämre opinionssiffror än ett nybildat parti.
Två tydliga regeringsalternativ, de rödgröna mot Alliansen – i den mån blocken kvarstår – talar också till Kristdemokraternas fördel:
Jag är inte övertygad om att vi kommer att få se den nästan mekaniska strategiröstningen på KD i nästa val.
– Det ökar viljan att taktikrösta på KD. Men det bygger också på att det går bra för Moderaterna så att de har råd att förlora röster från den egna basen. Jag är inte övertygad om att vi kommer att få se den nästan mekaniska strategiröstningen på KD i nästa val, säger Annika Fredén.
Helt kört behöver det dock inte vara med ett dåligt valresultat. Enligt reglerna klarar sig partierna kvar i riksdagen om de får minst 12 procent i en valkrets. Något som är betydelsefullt för såväl partikassa som medial uppmärksamhet.
Historiskt har det dock aldrig inträffat (närmast var Alf Svensson i valet 1988) och inom KD bemöts tanken med skepsis. Och det trots att man i Jönköpings län lockade drygt 10 procent av väljarna i förra valet.
Att arbeta proaktivt och satsa extra i partiets starkaste valkrets för att säkra ett mandat i riksdagen tycks inte vara aktuellt:
– Sannolikheten att vi ska tappa mycket här är inte så stor. I andra orter har vi potential att öka mer, då är det strategiskt bättre att stärka upp där, säger Stina Sinclair, kanslichef för KD i Jönköpings län.
Annika Fredén igen:
– Det kan vara riskabelt att lägga stora resurser i en valkrets. Men med tanke på den sits de har kan det ge resultat att satsa på lokalt starka områden, eftersom det kan ge en snöbollseffekt.