Många tror att journalister har stor makt

Journalister, här samlade runt statsminister Stefan Löfven, tillskrivs större inflytande över samhällsdebatten än till och med politiker, enligt en samlad bild från de svarande i Förtroendebarometern från Medieakademin. Arkivbild.
Journalister, här samlade runt statsminister Stefan Löfven, tillskrivs större inflytande över samhällsdebatten än till och med politiker, enligt en samlad bild från de svarande i Förtroendebarometern från Medieakademin. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Journalister har större inflytande i samhällsdebatten än politiker, enligt en samlad bild från de svarande i Medieakademins förtroendebarometer. Men det är en stor överskattning av journalisternas makt, enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Micke Larsson/TT
Publicerad
Annons

I en ny del av den årliga Förtroendebarometern fick de 1 200 svarande ta ställning till en fråga om olika gruppers inflytande på den svenska samhällsdebatten. Svaret blev lite överraskande för forskarna vid Göteborgs universitet.

Gruppen som tillskrivs störst inflytande är journalister. 75 procent av de svarande anser att journalister har ganska eller mycket stor påverkan på samhällsdebatten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons