Johan Mikaelsson:Risk för hämnd mot muslimer

Johan Mikaelsson

I Sri Lanka råder chock efter påskdagens blodiga dåd. Ingen hade förväntat sig detta. Och alla som känner till något öns historia vet att risken nu är stor för upptrappat våld mellan religiösa grupper, skriver SvD-medarbetaren Johan Mikaelsson, specialiserad på Sri Lanka.

Uppdaterad
Publicerad
SvD-medarbetaren Johan Mikaelsson är frilansjournalist och expert på Sri Lanka.

SvD-medarbetaren Johan Mikaelsson är frilansjournalist och expert på Sri Lanka.

Foto: Privat och AP
Annons

Sri Lanka har sett motsättningar mellan folkgrupper växa efter inbördeskrigets slut för tio år sedan. Ändå kom de samordnade explosionerna på påskdagens morgon för de flesta som blixtar från en ganska klar himmel. Ingen hade förväntat sig detta, att hundratals människor skulle dödas och skadas i meningslöst våld riktat mot kyrkobesökare, hotellgäster och helglediga människor på promenad i parken.

Myndigheterna säger sig ”ha fastställt identiteten på samtliga förövare”, men inga uppgifter har offentliggjorts och ingen grupp har heller tagit på sig dådet. Såväl landets politiska ledare som oberoende bedömare vädjar om att inte sprida obekräftade rykten om gärningsmännens tillhörighet till någon specifik grupp. Vedergällning har varit kärnan i de djupa konflikter som plågat ön.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons