Fredrik Virtanen namnger inte Cissi Wallin i boken, utan kallar henne instagramkändisen. ”Det är väl det hon är. Att inte namnge är en publicistisk sak, idag är det kanske självklart för dem som läser vem hon är, men inte om 50 år.”
Fredrik Virtanen namnger inte Cissi Wallin i boken, utan kallar henne instagramkändisen. ”Det är väl det hon är. Att inte namnge är en publicistisk sak, idag är det kanske självklart för dem som läser vem hon är, men inte om 50 år.” Foto: Staffan Löwstedt

”Skillnad på att göra dig ledsen och våldta någon”

”Skillnad på att göra dig ledsen och våldta någon”

Fredrik Virtanen och SvD:s Erika Hallhagen jobbade ihop i början av 00-talet. Hennes minnen av honom från den tiden är inte positiva. Nu möts de igen på andra sidan av metoo.

Erika Hallhagen
Uppdaterad
Publicerad

Det är januari 2019, vardagslunken har dragit igång igen efter julledigheten. Ett nytt år, nya förhoppningar. På ett litet frilanskontor i Stockholm sitter Fredrik Virtanen och lyssnar på Bob Dylan. Här har han suttit varje dag mellan 9 och 15 och skrivit på boken ”Utan nåd – en rannsakning”.

För lite mer än ett år sedan jobbade vi i samma hus. En morgon i början av december 2017 möttes vi i de smala trapporna i Schibstedhuset, där Svenska Dagbladets och Aftonbladets redaktioner ligger. Jag var på väg upp, Fredrik Virtanen på väg ner. Han hade mössa på sig och kragen högt uppdragen, jag kastade ut ett hej i tomma intet som fick ett svar nånstans långt nerifrån.