Frihet att måla med nål och tråd

Stjälkstygn, plattsöm och langett – det låter kanske krångligt, men inte för SvD Juniors Karin Derland som är en skicklig brodös. Lilo och Ida fick lära sig en hel del om fritt broderi.

Anneli Koskinen
Publicerad
Karin lär Lilo och Ida hur man gör langettstygn. Det finns många stygn som man som nybörjare kan testa. I Karins bok ”Brodera fritt på ylle”, finns beskrivningar och tips på allt från material till hur man hittar inspiration och bygger ett broderi. Foto: Emma-Sofia Olsson

På bordet hemma hos Karin ligger en massa broderier med spännande och färgsprakande mönster. Hon har också plockat fram nål, tråd, pärlor, paljetter och en låda full med fina band.

Kanske känner du igen Karin? Du har säkert sett bilden på henne på baksidan av tidningen. Hon jobbar som redigerare här på SvD Junior. Men hon är också textilkonstnär med inriktning på att brodera och har skrivit boken ”Brodera fritt på ylle”.

– Jag försöker tänka att det inte behöver bli perfekt. Ibland när jag blir osäker låter jag arbetet vila en stund och efter en stund tycker jag ofta att det blir ganska bra. Tycker jag inte det, repar jag upp, säger Karin.

Lilo och Ida är båda två intresserade av att sy och brodera. Lilo har tagit med sig två saker som hon broderat och som hon visar upp. Det ena broderiet föreställer en hund och det andra blommor.

När Karin broderar blandar hon ofta många olika stygn och material som garn, band och pärlor. Foto: Emma-Sofia Olsson

Ida har också ett projekt igång nu, ett lapptäcke som ska skydda symaskinen.

– Jag vill lära mig fler stygn och att göra större broderier, berättar Ida.

– Jag vill lära mig lite mer om olika material och att komponera bilder, säger Lilo.

Och då passar det perfekt att de har kommit hem till Karin idag. Karin håller kurser i hur man broderar och börjar visa tjejerna olika stygn.

Karin har ofta en plan i huvudet men gör aldrig några detaljerade skisser innan hon börjar. Hon håller på med det som kallas för ”fritt broderi”. Då följer man inte ett särskilt mönster, utan bygger upp sitt broderi allt eftersom man kommer på hur man vill göra, ungefär som att rita eller måla.

– När jag håller kurser för vuxna tycker en del att det är svårt att komma igång och andra är ängsliga för att det ska bli fel. Men, man behöver inte veta exakt hur slutresultatet ska bli från början. Det intressanta är det som växer fram medan man håller på, säger Karin.

”Man behöver inte veta exakt hur slutresultatet ska bli” säger Karin. Foto: Emma-Sofia Olsson

Hennes broderier blir oftast tavlor, men även väggbonader, kuddar och mobilfodral.

– Det är väldigt speciella mönster och färger, det ser väldigt indiskt ut, kommenterar Ida om Karins broderier.

– Ja, jag tycker mycket om Indien och Dalarna. Jag gillar kurbits, säger Karin och visar upp en bok hon har med kurbitsmålningar i.

Lilo och Ida får välja ett stygn som de vill lära sig. De fastnar för något som kallas för langettstygn. De börjar med att rita upp en rak linje på tyget. Stygnen går sedan att sy på olika sätt, bland annat så att de ser ut som tårtbitar. Karin visar hur man börjar och sedan broderar tjejerna vidare på sina lappar.

– Det är ganska lätt när man fått in snitsen, säger Ida.

Varför är ni intresserade av broderi?

– För att det får bli lite som det vill, säger Ida.

– Det är alltid kul att göra saker med händerna, tycker Lilo.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se