Från amulett till placebo – magin har blivit mätbar

I boken ”Överlevare” låter Lisbeth Sachs oss möta dem som, mot alla odds, gäckat döden.
I boken ”Överlevare” låter Lisbeth Sachs oss möta dem som, mot alla odds, gäckat döden. Foto: Simon Rehnström

Som medicinsk antropolog har Lisbeth Sachs, verksam sedan 1970-talet, fått se det som förr enbart kallades magi numera ibland kan kallas placeboeffekter. Inte sällan har ”magin” mätbara effekter i kroppen. Såväl ordet, som pillret och kniven påverkar läkandet.

Publicerad
Det dubbla perspektivet har gjort att Lisbeth Sachs, långt efter pensionsåldern, varit senior rådgivare på Karolinska institutet.

Det dubbla perspektivet har gjort att Lisbeth Sachs, långt efter pensionsåldern, varit senior rådgivare på Karolinska institutet.

Foto: Simon Rehnström
Annons

Vissa former av magiskt tänkande, som människor i olika kulturer har ägnat sig åt i årtusenden, kan i dag förklaras med hjälp av modern hjärnavbildningteknik. Hjärnan jobbar hela tiden med att förutse framtiden, det är centralt för vår överlevnad. När vi förväntar oss något, oavsett om det är en positiv effekt (placebo) eller en negativ (nocebo) så påverkar det kroppens reaktioner. Hjärnan skapar bilder och förbereder sig på vad som komma skall.

Under ett knappt halvsekel som medicinsk antropolog har Lisbeth Sachs fått se hur ”magin” har blivit mätbar. Från att ha börjat sin forskarkarriär med en avhandling om turkiska invandrarkvinnors tro på magiska krafter har 81-åriga Lisbeth Sachs, som senior rådgivare på Osher centrum för integrativ medicin på Karolinska institutet, fått vara med om att se hur placeboeffekten får allt tydligare medicinska förklaringar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons