ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kan narkotika­legalisering stoppa gängen?

Foto: USA TODAY Network / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 18 november. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras legalisering av narkotika. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagen avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras legalisering av narkotika.

Sverige har högre dödlighet bland tunga missbrukare än något jämförbart land. Vi har dessutom en narkotikapolitisk historia där förbud och nollvision har varit allenarådande i decennier. Detta till trots har inga större förändringar skett i den politiska inställningen till narkotikabruk. 

Parallellt med legalisering, framför allt i USA, har frågan kommit att bli debatterad även i Sverige. Senast i söndagens Godmorgon världen i P1 diskuterade panelen för och emot legalisering.

I Sverige finns det i huvudsak två argumentationslinjer för att legalisera narkotika. Dels de som ser hur svensk narkotikapolitik har misslyckats och därför vill reformera, dels de som ser narkotikan som själva grogrunden för den accelererande gängkriminaliteten med mord och skjutningar till följd.

Att legalisera narkotika skulle kunna var ett sätt att dra undan mattan för detta.

Ledarsidans Maria Ludvigsson diskuterar tillsammans med

Magnus Linton, journalist och författare som 2015 gav ut boken Knark - en svensk historia som behandlar svensk narkotikapolitik från 50-talet och framåt.

Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborgs Posten som var en av panelisterna i gårdagens Godmorgon världen.

Mattias Svensson, ledarskribent i Dagens Nyheter samt författare till en essä i ämnet, i senaste numret av tidskriften Axess.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons