ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Peter Alestig:Klimatkollen: Vilken fredag firar du?

Peter Alestig

Fridays for Future eller Black Friday? I morgon ställs två rörelser mot varandra. Och med det ställs en fråga på sin spets: kan vår ekonomi fortsätta fungera som den gör?

Jag resonerar kring det i veckans klimatkrönika, delvis apropå att den världskända ekonomen och Ekonomipristagaren Joseph Sieglitz nyligen skrev ut i The Guardian om att vårt sätt att mäta ekonomisk tillväxt delvis är ansvarigt för klimatkrisen. Vi måste sluta med vårt enögda BNP-fokus, resonerar Stieglitz.

Och när man tittar på statistiken över BNP-tillväxt och kopplar den till våra utsläpp, blir bilden också onekligen deprimerande. Den enda gången de senaste decennierna som utsläppen faktiskt har minskat i den takt som krävs för att klara Parisavtalet, var i samband med finanskrisen. Slutsats: vi måste välja mellan ekonomisk katastrof – eller klimatkatastrof.

Men kanske finns en annan lösning. Stieglitz menar att det vi mäter också är det vi eftersträvar – och om vi hittar ett sätt att mäta hållbar tillväxt, kommer vi alltså eftersträva det. I stället för pest eller kolera får vi gemensamma krafter som för oss mot en hållbar framtid, både ekonomiskt och klimatmässigt.

Men fram till dess är Black Friday, som väntas slå försäljningsrekord i år igen, och Fridays for Future, som uppmanat till en ny global demonstration på fredag, rörelser på kollisionskurs.

PS. Veckans måsteläsning är givetvis Johan Rockströms krönika om tröskeleffekter i klimatet och de oroande dominoeffekterna som gör att flera kan vara på väg att triggas. Läs!

För övrigt: Tusen tack till alla er som kom på SvD:s klimatkväll i måndags och bidrog till ett fantastiskt evenemang! DS.

Peter Alestig
Publicerad
Annons