ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så kan kommunerna spara pengar

PODD | 28 november. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras kommunkrisen. Lyssna direkt här.

Publicerad

Kan kommunerna lyfta sig i håret istället för att springa till staten för att be om mer pengar? Det diskuteras i dagens avsnitt av Ledarredaktionen. En ny rapport från Svenskt Näringsliv menar att landets kommuner skulle kunna spara mellan 30-40 miljarder genom att lära från de bästa kommunerna. 40 miljarder är inte peanuts, som det heter på engelska. 43 miljarder är vad SKL har sagt saknas till 2023 om de ska kunna leva upp till befintligt välfärdsåtagande.

SKR:s chefekonom Annika Wallenskog kommenterade rapporten såhär: "Jag tror att detta kan vara ett bra underlag till kommunerna att arbeta utifrån. Vi vet att relationen mellan kostnader och kvalitet är mycket svag. Det bör finnas ett stort utrymme för att vidta åtgärder" (Svenskt Näringsliv 27/11).

Men hur mycket av kommunkrisen kan effektiviseringar lösa? Och hur ska det gå till? Anders Morin, välfärdsansvarig på Svenskt Näringsliv, Åsa Plesner, tankesmedjan Balans och Josefin Malmqvist, riksdagsledamot för Moderaterna diskuterar med ledarsidans Lydia Wålsten.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com