MP vill se cirkulär ekonomi efter pandemin

Med 500 miljoner kronor per år vill Miljöpartiet främja en omställning till cirkulär ekonomi, där det blir billigare att reparera än att köpa nytt. Arkivbild.
Med 500 miljoner kronor per år vill Miljöpartiet främja en omställning till cirkulär ekonomi, där det blir billigare att reparera än att köpa nytt. Arkivbild. Foto: Karin Wesslén/TT

För att återstarta samhällsekonomin efter coronakrisen ska staten delfinansiera hållbara affärsmodeller. Det föreslår Miljöpartiet.

– Här finns en möjlighet att investera för att komma ut ur två kriser samtidigt, säger klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP).

Jörn Spolander/TT
Publicerad
Annons

Vid nästa budgetförhandling vill Miljöpartiet föra fram satsningar på 500 miljoner kronor per år under en treårsperiod, som ska gå till forskning och innovativa företag som satsar på kretslopp och hållbara miljölösningar. Enligt deras bedömningar kan det leda till tusentals nya jobb i Sverige.

– EU-kommissionen har presenterat sin strategi för en cirkulär ekonomi, och de beräknar att den ska leda till 700 000 nya jobb på EU-nivå. Så det är klart att det kommer att kunna skapa många nya jobb även i Sverige, och samtidigt leda till ett mer hållbart och mindre importberoende samhälle, säger Isabella Lövin.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons