RecensionNya romaner

BomullsängelnAlakoskis nya infriar bara delvis förväntningarna

Susanna Alakoski (född 1962) debuterade med romanen ”Svinalängorna” 2006 för vilken hon tilldelades  Augustpriset. Hon har även givit ut ”Håpas du trifs bra i fengelset” (2010) samt två dagboksessäer.
Susanna Alakoski (född 1962) debuterade med romanen ”Svinalängorna” 2006 för vilken hon tilldelades Augustpriset. Hon har även givit ut ”Håpas du trifs bra i fengelset” (2010) samt två dagboksessäer. Foto: Sara Mac Key

En kvinnlig kroppslighet som ges plats, men också alltför mycket fakta som tynger ner. När Susanna Alakoski tar sig an första delen i sin finländska släktsaga står konflikter och kamratskap i centrum.

Publicerad
Annons

Det är sällan jag får lust att använda ordet epos, men Alakoskis drygt 400 sidor långa roman ”Bomullsängeln” kan knappast kallas något annat. Vi får följa Hilda, född 1905, från barndomen på en bondgård i Österbotten och fram till femtioårsdagen. Då har hon arbetat på bomullsfabrik i tre decennier, fött ett oäkta barn som dött, förlorat sin make och uppfostrat två barn som utvandrat till Sverige. Finland har genomgått två världskrig och befinner sig mitt i en accelererande modernisering. I efterordet beskriver Alakoski en utdragen skrivprocess, där det hon trodde var en enda roman – inspirerad av hennes mormors liv – svällde till en släktsaga i fyra band.

Det är svårt att inte jämföra en kvartett som denna med Kerstin Ekmans svit om Katrineholm – en jämförelse som bara kan bli orättvis, eftersom ingen annan författare är Kerstin Ekman. Men är det någon som borde kunna sätta sin egen prägel på genren, och sätta in den finska emigrationen till Sverige i ett större perspektiv, så är det Susanna Alakoski. Hon satte ribban hög med sin Augustprisade succédebut ”Svinalängorna” (2006), som hon sedan följt upp med en roman, två dagböcker och flera barnböcker.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons