ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Svenska forskare varnar för kraftigare skyfall

Översvämningen i Malmö 2014 beräknas ha kostat fler hundra miljoner kronor. Svenska forskare varnar för att traditionella klimatmodeller underskattar framtida skyfall.
Översvämningen i Malmö 2014 beräknas ha kostat fler hundra miljoner kronor. Svenska forskare varnar för att traditionella klimatmodeller underskattar framtida skyfall. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Svenska forskare har utvecklat en klimatmodell som simulerar bildning av enstaka ovädersmoln. En körning över Skandinavien visar att skyfallen kommer att bli betydligt kraftigare än traditionella modeller har förutspått.

Därför måste säkerhetsmarginalerna vid stadsplanering skärpas, menar forskarna.

Jörn Spolander/TT
Publicerad
Annons

Framtidens skyfall över Skandinavien blir sannolikt betydligt kraftigare än klimatforskningen hittills har visat. Det framgår av nya, svenska data som nyligen presenterades vid en konferens om regionalt klimat i Kina, arrangerad av forskningsnätverket Cordex.

– Det är väldigt tydliga resultat, som är viktiga att ta hänsyn till i arbetet med att klimatanpassa våra städer när det gäller till exempel avrinning och dagvatten, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, till TT.

Laddar…