Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Maria Borelius: ”Man växer inte ett dugg av mediedrev”

Foto: Jesper Florbrant 

Efter succén med boken Hälsorevolutionen mådde hon ändå inte bra. För SPG berättar Maria Borelius om kampen mot stress, vikten av tystnad och vad hon lärde sig av att vara huvudperson i ett mediedrev.

Text: Elin Liljero Eriksson - 7 april 2019
Annons

Allt tog fart igen förra sommaren, under en lunch hos några vänner. Eller närmare bestämt på en parkbänk intill vännernas hus. Med en nunna bredvid sig. 

Maria Borelius – som gjort succé med boken Hälsorevolutionen, om resan mot en antiinflammatorisk livsstil – hade drabbats av ett bakslag. Trots att hon skött kosten och motionen hade ryggvärken bara blivit värre.

– Men jag visste att stress har en inflammatorisk verkan, att jag hade arbetat mycket och att vissa saker inte gått min väg. Jag stötte huvudet mot väggen och kände att jag behövde göra något åt min stressnivå, säger Maria Borelius när vi träffas en snörik förmiddag i Stockholm. 

Nunnan, som hon aldrig träffat tidigare, gav henne rådet: ”Åk till ett kloster i Wales och var tyst i tre dagar”. Maria beskriver händelsen med ordet serendipity, som på engelska betyder ungefär ”en slump med en magisk touch i sig”.

– Hela resan med den nya boken har varit fylld av sammanträffanden. När något hänt har en dörr öppnat sig. Det här var en dörr det stod Wales på, tänkte jag. Men när jag satte mig på tåget kände jag bara, varför gör jag det här? Jag behöver jobba!

Annons
Annons
Jesper Florbrant 
Foto: Jesper Florbrant 

Tystnaden kan väl vara otäck?
– Den är otäck. Och jag är babblig. Men jag kunde också se att det antiinflammatoriska inte bara handlar om mat. Det handlar om hur vi beter oss och hur vi tolkar vår omvärld. Så jag ville experimentera och se om detta var något för mig.

Vad upptäckte du?
– Att jag mår extremt bra av tystnad. Tidigare har jag skämts när jag gått undan och tänkt att det är med andra människor jag är sann. Nu skäms jag inte för att få min egen tysta tid. Jag vilar i att inte behöva svara på någon annans svar, att inte relatera hela tiden. 

Är det något du lärt dig de senaste åren?
– Jag håller på att lära mig. Vi i väst premierar prestation så mycket, att alltid vara ’på’, medan ’av’ anses dåligt. Men tänk om det är så att ’av’ är ett eget universum som är läkande för oss? Tystnad och vila klipper kortisol. Och kortisol är inflammationsdrivande. Detta är inte bara min åsikt, det är forskningsgrundat. 

Foto: Jesper Florbrant 

Maria Borelius hävdar att hon är passionerad kring två saker: forskning och entreprenörskap. Detta har gestaltat sig på olika sätt genom hennes yrkesliv. Förutom att hon är vetenskapsjournalist och författare, har hon varit tv-programledare, lett biståndsorganisationer, startat en stiftelse för att främja företagande bland invandrarkvinnor och är numera aktiv som styrelseledamot i flera bolag.

Annons
Annons

Maria Borelius satsar på det hon tror på, även om priset är högt. Som 1998, då hon och Annie Wegelius grundade tv-kanalen och utbildningsföretaget K-world med e-lärande i fokus. Fyra år senare avvecklades företaget efter att riskkapitalet på 700 miljoner kronor förbrukats. 

– Vi var alldeles för tidiga och tog ett för stort grepp. Vi var på rätt spår när det gäller livslångt lärande och tekniken som form för kunskap som människor tar till sig. Webbkurser, videor – allt det som kommit nu var vi inne på. Men vi var före vår tid och i slutet var vi väldigt utspädda, Annie och jag. Jag ägde några procent av bolaget, vi var borta ur den operativa driften och istället kom det in stora starka krafter. 

Att våga satsa och att misslyckas tillhör livet. Men ett mediedrev är inget alla får vara med om. Maria Borelius har upplevt det, i samband med hennes rekordfå dagar som handelsminister hösten 2006. Efter att det bland annat uppdagats att hon haft svart arbetskraft i hemmet fick Maria Borelius lämna politiken efter bara åtta dagar. 

– Drev växer man inte ett dugg av, men vet du vad man lär sig? En psykolog sa till mig: ’Kom ihåg nu Maria, att det du möter är projektioner. Människor kommer att lägga sin egen negativitet i dig och läsa in den i dig.’ Jag fick väldigt mycket mordhot under ministertiden. Det var därför jag avgick, för att Säpo sa att de inte kunde skydda min familj. Det var då jag lärde mig om projektioner, säger hon och fortsätter:

– På samma sätt är det nu, fast åt andra hållet, när jag får så mycket kärlek för min bok. Det handlar om att folk riktar sitt eget ljus på mig. 

Annons
Annons
Jesper Florbrant 
Foto: Jesper Florbrant 
Foto: Jesper Florbrant 

Sedan 20 år har Maria Borelius bott i London. Hon säger sig vara mer fri i tanken i England.

– Förr i tiden hade man husförhör i lutheranska länder. Präster gick ut och förhörde sig om att folk hade rätt åsikter om Gud. Jag kan känna att husförhöret lever kvar i Sverige, fast om andra saker än Gud. Man ska ha exakt rätt åsikter och den fåran kan vara så smal. I England finns inga husförhör om exakt hur jag ser på x, y eller z, medan svenskar kan bråka om den rätta formen av feminism istället för att se att det kanske finns olika former som passar olika människor. 

Hotellet Ett hem i Lärkstaden. Maria sjunker ner i en korgstol i orangeriet. Hon är i Sverige för att spela in ljudversionen av Bliss, uppföljaren till Hälsorevolutionen. Att resa är inget som påverkar hennes antiinflammatoriska livsstil, som numera går på autopilot. Morgonträningen genomfördes i sonens lägenhet där hon bor under Sverigevistelserna, och kvällsmeditationen löser hon på planet hem.

– Jag börjar varje dag med bön och meditation. Jag har en lång lista på människor jag ber för. Därefter dricker jag te med honung och kanske lite kokosfett innan jag gör någon form av gympa. 

Frukosten består av en stor smoothie med proteiner, fett och frukt. 

– Alltså inte bara en massa frukter, poängterar hon. Proteiner är jätteviktigt för cellreparationen, hudens kvalitet och framför allt blodsockerbalansen. Höga blodsockernivåer är inflammationsdrivande. 

Annons
Annons
Jesper Florbrant 
Foto: Jesper Florbrant 

Kort sagt går Maria Borelius livsstil ut på punkterna i akronymen BLISS: Boosta med antiinflammatorisk mat (probiotika, omega-3 och goda fibrer). Lägre intag av mat som driver inflammation (som socker). Igång (att svettas varje dag). Stillhet (för att klippa kortisolet). Sök upp din förundran (som att blicka ut över ett hav eller något större än du själv). 

– Jag tror att vi har ett biologiskt behov av andlighet, natur, skönhet, musik och att göra gott för andra. Förundran kan faktiskt sänka inflammationsmarkörer som interleukin-6 i saliven hos människan.

Tanken är att jobba med dessa fem principer som reglerar den låggradiga inflammationen, därför att vi vet att låggradig inflammation är kopplat till vissa sjukdomar, menar Maria Borelius. 

I Bliss får läsaren följa Marias sökande bland långlevare, kromosomforskare och vinodlare, och om hur tre dagar av tystnad och bön i ett kloster kan bli ännu en pusselbit i resan mot en låginflammatorisk livsstil. 

– Största effekten, förutom att ryggvärken försvunnit, är att jag känner mig som en helt annan människa i huvudet. Jag förknippar lycka med balans – en känsla av mening och att man i svårigheter kan se att det finns en djupare mening. När jag sköter den här livsstilen får jag starkare inre resurser. För det själsliga är lika viktigt som det kroppsliga.

Foto: Jesper Florbrant 
Annons