Professor: Rätt att inte stänga skolorna

Tusentals svenskar kan komma att dö på grund av coronaviruset.
Tusentals svenskar kan komma att dö på grund av coronaviruset. Foto: Adam Ihse / TT

De allra flesta kommer att drabbas av det nya viruset och sannolikt kommer tusentals svenskar på sikt att dö.

Trots det är det antagligen helt rätt att inte stänga ner de svenska skolorna. Det säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, till TT.

Johan Nilsson/TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Flera länder i Europa har valt att stänga sina skolor. Men inte Sverige. Och inte Storbritannien.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson säger att landet står inför den värsta hälsokrisen på en generation och att britterna nu måste förbereda sig på att förlora nära och kära "i förtid".

Enligt Patrick Vallance, den brittiska regeringens chefsrådgivare i vetenskapliga frågor, ligger Storbritannien cirka fyra veckor efter utvecklingen i Italien, Europas värst drabbade land. Först om 10–14 veckor kommer toppen att nås, eller ytterligare lite längre fram. Det vill säga någon gång i slutet av maj eller senare.

Trots det meddelade premiärministern att landets skolor kommer att hållas öppna som vanligt, till skillnad från länder som Danmark, Norge och Irland. En sådan åtgärd, anser Patrick Vallance, är praktiskt taget verkningslös, om den inte varar 13–16 veckor.

– Detta är intressant, eftersom britterna är världsledande inom infektionsepidemiologi. De är väldigt duktiga och det visar att vi i Sverige tänker rätt, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet i Solna.

Annons
Annons

TT: Hur tycker du att Folkhälsomyndigheten har skött utbrottet hittills?

– Exemplariskt. Framför allt nu mot slutet när de har stått emot påtryckningar att visa handlingskraft genom att stänga ner samhället. Det gör förmodligen bara mer skada än nytta.

Redan för ett par månader sedan förlikade sig Jan Albert med det faktum att han antagligen kommer att smittas av det nya viruset.

– Jag är inte rädd. Farligheten är inte så hög, men viruset är tillräckligt farligt för de äldsta och för att kunna bli ett jätteproblem inom vård och äldreomsorg, säger han.

Enligt honom räcker det med att titta i vilken kursbok i virologi som helst för att förstå varför både han och hans familj antagligen kommer att drabbas.

– Det här är grundkunskaper. Om det dyker upp ett helt nytt virus som är ordentligt smittsamt, då blir de allra flesta smittade förr eller senare. Så är det bara.

Men hur länge kommer smittspridningen att pågå?

Enligt samma kursbok kommer en smittspridning att börja avta först när en viss andel av befolkningen blivit smittade och därmed immuna och det har uppstått en så kallad flockimmunitet. Det vill säga när tillräckligt många människor är immuna så att viruset inte längre kan hitta nya vägar för att föra smittan vidare.

Avgörande för detta, säger Jan Albert, är det så kallade R-noll-värdet (R0). Det står för hur många personer en smittad person i genomsnitt för smittan vidare till. För coronaviruset har detta värde beräknats till cirka 2,3. Den andel som behöver vara immun innan spridningen avtar beräknas enligt formeln: 1–1/R0. Det vill säga 1–0,43 = 0,57 eller 57 procent.

Annons
Annons

– Först då kommer smittspridningen börja avta, när cirka 60 procent av befolkningen är immuna. Därefter kommer folk fortfarande att bli smittade, men i mycket långsammare takt, säger Jan Albert.

En annan central fråga är hur farligt det nya viruset är. Här vill dock Jan Albert inte spekulera, eftersom vi vet för lite.

– I det här läget går den inte att uppskatta. Det kommer att gå, men inte nu.

WHO har tidigare uppgett en dödlighet på 3,4 procent. Men denna siffra är det ingen insatt som tror på, eftersom WHO endast hade utgått från personer intagna på sjukhus. Sydkorea, däremot, är ett land där man genomför cirka 20 000 tester om dagen. Och där har dödligheten uppskattats till cirka 0,7 procent, vilket stämmer överens med andra uppskattningar.

Det kan tyckas som en låg siffra, men i realiteten kan det innebära att tusentals svenskar, framför allt äldre, kommer att duka under.

– Så kan det absolut bli och vi vet att det kommer att bli betydligt svårare att rädda människor om alla kommer samtidigt. Därför är det jätteviktigt att fördröja smittspridningen så mycket som möjligt, speciellt till de äldsta, säger Jan Albert.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons