ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Foto: Staffan Löwstedt

Därför sa hon upp sig från slakteriet

På 40 minuter blir levande djur till kött på de storskaliga slakterierna. När veterinären Lina Gustafsson blev vittne till paniken när grisar långsamt bedövas med koldioxid blev det en vändpunkt. Hon sa upp sig. Nu kommer hennes rapportbok.

Jenny Damberg
Uppdaterad
Publicerad

Tre tusen grisar om dagen slaktades på det slakteri där veterinären Lina Gustafsson vikarierade på uppdrag av Livsmedelsverket, fyra vintermånader 2017–2018. Tre tusen grisar om dagen, varje vardag, året om. I hela Sverige slaktas ungefär 2,5 miljoner grisar om året. Hundra miljoner kycklingar. Det är snabbt rullande, löpande band där liv blir till död, djur till kött.

I ”Rapport från ett slakteri”, baserad på dagboksanteckningar som hon ursprungligen skrev på bussen på väg hem från jobbet, redogör Lina Gustafsson noggrant för arbetsgången på slakteriet. Hon skildrar kollegor och de grisar hon möter och har till uppgift att säkerställa djurskyddet för. Efter slakt vidtar andra uppgifter. ”I min arbetsbeskrivning ingår till exempel att genom stickprov kontrollera att grisarna inte har bajs på sig innan de ska styckas. Det är en rimlig uppgift när den förväntas av mig. Samtidigt är det hisnande att uppleva hur en levande varelse som jag nyss försökte skydda mot slag förvandlas till ett anonymt föremål som jag sätter kniven i. Allt inom loppet av 40 minuter.”

Laddar…