Industrin där 90 procent väntas dö – före femtio

Läderindustrin använder olika kemikalier och syror för att bearbeta materialet. Här tar en arbetare i Savar upp ett skinn efter en kemisk behandling.
Läderindustrin använder olika kemikalier och syror för att bearbeta materialet. Här tar en arbetare i Savar upp ett skinn efter en kemisk behandling. Foto: Olof Jarbro
Olof Jarlbro
Uppdaterad
Publicerad
Annons

DHAKA Det beryktade industri- och affärsområdet ligger öde i centrala Dhaka. Det här området anses vara en av de giftigaste platserna på jorden, på grund av läderindustrins kemiska utsläpp. Den angränsande floden Buriganga som är en vattenkälla till över 180 000 människor är inte bara vara otjänlig utan giftig på grund av de 22 000 liter kemiskt avfall som läderindustrin har släppt ut dagligen i åratal.

Efter flera år av internationell kritik, både från miljöorganisationer och mänskliga rättighetsgrupper fick den ansvariga myndigheten i Bangladesh att till sist vräka en hel industri från området. De cirka 200 garverierna som opererade i området ville dock inte flytta på grund av de höga kostnader som en eventuell flytt skulle innebära, så myndigheterna stängde av all elektricitet och gas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons