Nya siffror: Sverige kom relativt lindrigt undan

Chrisanthi Botsaris make gick bort i covid-19 och ligger begravd i Thessaloniki i Grekland. Bilden togs i december i fjol.
Chrisanthi Botsaris make gick bort i covid-19 och ligger begravd i Thessaloniki i Grekland. Bilden togs i december i fjol. Foto: Giannis Papanikos/AP

Efter den andra vågen fick ett flertal europeiska länder högre dödstal till följd av pandemin än Sverige. Det visar färsk brittisk statistik som bekräftar bilden av att Sverige kom förhållandevis lindrigt undan förra året.

Johan Nilsson/TT
Publicerad
Annons

Tidigare var det det europeiska statistikorganet Eurostat. Nu är det den brittiska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån (SCB) – Office for National Statistics (ONS) – som har försökt beräkna hur hårt olika länder drabbades av pandemin under våren och hösten förra året.

Men i stället för att "bara" titta på överdödligheten, det vill säga hur många fler som dog 2020 jämfört med ett medelvärde från åren 2015–2019, har britterna beräknat – håll i er nu – den relativa kumulativa åldersstandardiserade dödligheten i 26 olika europeiska länder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons