”Inte bara den klassiska musiken som trängs ut”

Människan är en klok och sinnlig varelse som längtar efter äkthet i upplevelser, oavsett om den förmedlas av Laleh, västafrikansk kora-musik, Beethoven eller ett nykomponerat verk av Karin Rehnqvist, skriver Arne Forsén.
Människan är en klok och sinnlig varelse som längtar efter äkthet i upplevelser, oavsett om den förmedlas av Laleh, västafrikansk kora-musik, Beethoven eller ett nykomponerat verk av Karin Rehnqvist, skriver Arne Forsén. Foto: Anders Wiklund/TT och Lars Pehrson
Publicerad
Annons

Den klassiska musiken kämpar i motvind och den är en självklar och viktig del av vårt västerländska kulturarv. Men i dagens musikliv – den kommersiella populärmusikens hegemoni – finns annan musik som i lika hög grad är marginaliserad och en viktig del av vår kultur: jazz, folk/världsmusik, nutida konst- och improvisationsmusik, alternativ pop och rock, listan kan göras lång.

Att artikelförfattarna argumenterar för sitt hjärtebarn är förståeligt, men jag önskar ett bredare perspektiv. I en gemensam strävan efter ett rikare musikliv kan vi dessutom inte förbise att det offentliga kulturstödet i mycket hög grad gynnar den klassiska musiken jämfört med andra icke-kommersiella musikformer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons