Kontroversiell brittisk brexit-lag godkänns

Boris Johnson har försvarat den kontroversiella lagen som av regeringen kallas ett "skyddsnät" efter EU-utträdet. Arkivbild.
Boris Johnson har försvarat den kontroversiella lagen som av regeringen kallas ett "skyddsnät" efter EU-utträdet. Arkivbild. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Storbritanniens parlament har godkänt en lag om landets inre marknad efter brexit – trots att lagen bryter mot utträdesavtalet med EU. Beslutet riskerar att ytterligare försämra relationerna med unionen under de viktiga handelsdiskussionerna.

TT-AFP
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Trots djup oro även bland konservativa parlamentariker röstade det brittiska underhuset på tisdagen för lagförslaget med 340 röster mot 256. Lagen ses av regeringen som ett "skyddsnät" och en förutsättning för att handeln mellan Storbritanniens olika delar ska fortsätta som vanligt efter EU-utträdet.

EU har insisterat på att de kontroversiella delarna av lagen ska avskaffas före onsdagen, och hotar med att dra Storbritannien inför domstol om så inte sker. Enligt EU kan lagen påverka handelsförbindelserna mellan Nordirland och EU-medlemmen Irland.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons