”Att äta insekter är inte äckligt”

I oktober blev det tillåtet att sälja vissa insekter som mat i EU. Någon som länge haft ett insektsintresse är Samuel, som föder upp krypen åt sina ödlor.

Annie Ericsson
Publicerad
Förutom att föda upp insekter till sina egna husdjur säljer Samuel till andra med liknande intresse. Han hoppas att han i framtiden ska kunna jobba med att föda upp i ännu större skala. Foto: Ari Luostarinen

I Samuels hus utanför Stockholm bor det inte bara människor, utan också reptiler och insekter. Samuels djurintresse tog fart när han fick en skäggagam (ödla) men har utvecklats till mycket mer.

– I dag har jag 16 ödlor av fem olika sorter och flera tusen insekter, berättar han.

I början köpte han insekter som mat till sin ödla från olika djuraffärer, men snabbt blev han nyfiken på om han kunde föröka insekterna själv.

– Jag kom på att det kan bli dyrt med insekter när man har många ödlor. Då ville jag försöka para insekterna. Jag började med dubia (kackerlacka) och köpte honor och hanar som parade sig och fick ungar.

Genom att låta insekterna para sig får Samuel fler och fler insekter i olika generationer som kan fortsätta para sig. När en generation blir för gammal matar han ödlorna med dessa och låter de yngre insekterna föröka sig.

– Det blir en oändlig cykel, säger Samuel.

Samuel, 12 år, har en egen Youtube- kanal som heter ”Dark reptiles”. Där visar han sina ödlor och insekter och berättar om dem på engelska. Foto: Ari Luostarinen

Många tror att insekter är framtidens mat även för oss människor – något som Samuel håller med om. Han har själv prov smakat.

– Jag har smakat dubia, mjölmask och zophobas. Då stekte jag dem med lite kryddor. Det smakade ungefär som bacon eller jordnötter, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det kommer att bli mycket vanligare att äta insekter, framför allt insektsmjöl och kanske burgare. Men jag blir glad om man kan ha fem procent insekter och resten kött. Ju mer insekter desto bättre!

Sedan oktober 2020 får vissa insekter säljas som livsmedel (mat) i Sverige. Företagen ansvarar för att de säljer säkra livsmedel. Vissa insekter, framför allt mjölmask och syrsor, kan leda till allergi hos personer med skaldjursallergi. Det ska framgå av märkningen om ett livsmedel innehåller insekter. Källa: Livsmedelsverket Foto: Ari Luostarinen

Samuel har provat att äta insekter för att visa andra att det går. Många är skeptiska och tycker insekter är lite äckligt, enligt Samuel.

– Om man inte tittar och inte tänker på vad det är smakar de inte äckligt. Med kryddor och tillbehör kan de smaka hur som helst. Insekterna i sig smakar inget speciellt, säger han.

Det Samuel tycker är positivt med insekter är att det är en miljövänlig råvara eftersom det inte behövs mycket resurser för att föda upp många. Samuel har de flesta insekterna i plast- eller glaslådor och matar djuren med vetekli eller havregryn.

– Om man matar insekterna med nyttiga saker blir de nyttiga för oss också. Ibland lägger jag i en morot som de kan äta på.

Det dammar mycket när Samuel silar maskarna för att få bort allt vetekli, då är det bra att ha munskydd. Foto: Ari Luostarinen
Prova SvD Junior! junior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons