”Vi får betala för en illa skött pandemihantering”

Folkhälsomyndigheten föreslog på tisdagen att antalet besökare på handelsplatser ska begränsas till max 500 personer.
Folkhälsomyndigheten föreslog på tisdagen att antalet besökare på handelsplatser ska begränsas till max 500 personer. Foto: Krister Hansson/Aftonbladet, Janerik Henriksson/TT

Ett maxtak om 500 personer ska gälla i butiker och affärer, uppger Folkhälsomyndigheten som skickat förslaget på remiss. På Svensk Handel är de kritiska mot dagens besked.

”Företagen får bära kostnaderna för en illa skött pandemihantering”, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Kristin Westesson
Publicerad
Annons

På tisdagens presskonferens kom beskedet om att Folkhälsomyndigheten vill, som de förvarnat om innan, införa ett maxtak på antalet personer på i butiker och affärer. De tidigare reglerna, framtagna med stöd av pandemilagen, gjorde gällande att det skulle var max en person per tio kvadratmeter på butiksytor och gym. Butikerna skulle också ha skyltar utanför affärerna som informerade om hur många som fick vistas där samtidigt. Det är alltså dessa nu regler som det nu föreslås en skärpning av.

– Det är lite märkligt att man pratar om en fråga som fortfarande remitteras. Vi hade förväntat oss en dialog med Folkhälsomyndigheten i den här frågan, men vi har inte fått en dialog fast vi bett om det. Det är bekymmersamt, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons