”Världens bästa matstad – har allt”

Sally Voltaire är uppvuxen i ett restaurangkök och driver Sally Voltaire & systrar på  Åhléns City i Stockholm. Snart öppnar hon sommarkrog i Vamlingbo på Gotland.
Sally Voltaire är uppvuxen i ett restaurangkök och driver Sally Voltaire & systrar på Åhléns City i Stockholm. Snart öppnar hon sommarkrog i Vamlingbo på Gotland. Foto: Stefan Andersson

Kocken och krögaren Sally Voltaire minns en grym bouillabaisse, klarar sig inte utan slängen och tar kartan till hjälp i matvalet.

Publicerad
TT
Foto: TT
Annons

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?

– Det är hemligt! Men jag kan säga att det är ett ställe där jag får vara den jag är. Jag gillar också Café Nizza som har god mat och roliga viner, och Harvest på Bondegatan som är mer en pub med bra mat och service.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?

– Marco Baudones bouillabaisse på Le Rouge 2008. Tinnar och torn av hummer och grejer! Jag höll på att ramla av stolen, så god var den.

Ditt första matminne?

– Jag ville bli florist när jag var liten, så det var säkert en viol jag tog i grannens trädgård. Jag pallade hallon, äpplen, bigarråer. Hoppas att det är preskriberat nu.

Vilket slags krog drömmer du om att få öppna?

– Den jag ska öppna i sommar på södra Gotland. En krog där jag äntligen får ge tillbaka efter alla år på Sudret. Från jord till bord och rakt tillbaka till jord.

Annons
Annons
TT
Foto: TT

Nyckeln till en bra restaurang?

– Hjärta. Jag kan känna det direkt när jag kliver innanför dörren. Här finns ett hjärta som brinner. Då är mycket förlåtet och framförallt vunnet.

Vilket köksredskap vill du inte vara utan?

– Vass kniv och kökshandduk, alias släng på köksspråk. Mandolin och zestjärn också!

Hemligheten med din spagetti bolognese?

– Bra råvaror, lite tamari som har en annan sälta, en skvätt rödvin och andra rester. Sen tar jag en dusch och hämtar på skolan medan det puttrar på spisen.

Din bästa mat och dryckesmatchning?

– Jag går en sommelierutbildning just nu och om man börjar med att köpa drycken är det till stor hjälp att titta på kartan, eller i minnet, och ta reda på vad som äts där drycken har sitt ursprung. Har du köpt rosé från Provence – vad äter man där?

Vilket halvfabrikat har du alltid hemma?

– Kalles kaviar.

Din stora idol kommer på middag, vad bjuder du på?

– Jag freestylar när Obama kommer!

Foto: TT

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?

– Pommes frites, Amidas kolgrill och kall Pucko. Men jag vill understryka att jag inte känner någon som helst skuld. Jag är värd varenda tugga.

Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv?

– Knäckebröd med smör och ost och Sevans turkiska pickles.

Världens bästa matstad?

– Skärholmen har allt! Levande musik, färska grönsaker, jättebra bröd och baljväxter. Jag brukar storhandla där.

Föredrar du att jobba hungrig eller mätt?

– Jag är alltid hungrig.

Den mest underskattade råvaran?

– Alla sorters rotsaker.

Vilken musik lyssnar du helst på när du lagar mat?

– Neil Young – tack pappa. Lisa Ekdahl, Van Morrison, CSNY, Moonica Mac, Freddie Wadling och många fler.

Vilket är ditt husvin?

– Nu när jag går sommelierutbildningen köper jag aldrig samma längre. Allt jag smakar lär mig något nytt. Men jag gillar pinot noir.

Ditt bästa husmorstips?

– Släng inte mat. Det går att göra grejer av allt. Till och med en trött citron. Kan du inte laga den, kan du städa med den. Naturen kommer att tacka dig.

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons