ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
21 tankar om det 21:a århundradet

Svaret på mänsklighetens alla problem: meditation

Yuval Noah Harari (född 1976) har doktorerat i historia vid University of Oxford och undervisar vid Hebreiska universitetet i Jerusalem. Hans bok ”Sapiens” blev en internationell succé och har sålts till över 30 länder.
Yuval Noah Harari (född 1976) har doktorerat i historia vid University of Oxford och undervisar vid Hebreiska universitetet i Jerusalem. Hans bok ”Sapiens” blev en internationell succé och har sålts till över 30 länder. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är varken kärnvapenkrig, aggressiva virus eller klimatkollaps som utgör hotet mot vår framtid – utan människans brist på självinsikt. Det menar den israeliska historikern Yuval Noah Harari, som är en ohotad mästare i genren ”big history”.

Anders Rydell
Publicerad

Det finns få saker som är så tråkiga som böcker om framtiden. Genren kan tävla med managementlitteratur i hjärndödhet och andefattigdom.

Det handlar inte om att framtiden är ospännande, tvärtom – vad kan vara mer intressant? Men sakprosa om framtiden misslyckas i regel av ett par enkla skäl. För det första för att den lider av ett grundläggande dilemma – böckerna saknar narrativ. Jag försökte själv en gång skriva en bok om robotar – men kunde aldrig lista ut hur man skriver en fängslande berättelse om en berättelse som ännu inte existerar. Det är lätt att gå vilse i abstraktioner.

Laddar…