ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Högerextrema ”pojkarnas” bal i Wien lär bli hysterisk

Medlemmar i ”Burschenschaften”, bokstavligen ”pojksällskap” dansar vals iklädda sina traditionella studentföreningsuniformer på akademikerbalen i Wien.
Medlemmar i ”Burschenschaften”, bokstavligen ”pojksällskap” dansar vals iklädda sina traditionella studentföreningsuniformer på akademikerbalen i Wien.

Uniformer, fäktning och ritualer från 1800-talet. Snart är det dags för den årliga Akademikerbalen i Wien, arrangerad av regeringspartiet FPÖ och högtidsstund för högernationalistiska manliga studentföreningar. Nu våldsgästar feministiska aktionsgruppen ”Hysteria” manschauvinisternas fest.

Cecilia Hansson
Publicerad

Strax före jul presenterades den nya regeringen i Österrike – en koalition bestående av det konservativa partiet ÖVP och det högerpopulistiska FPÖ. Sju ministrar kommer från FPÖ, som har en uttalat främlingsfientlig och reaktionär politik. Inget märkligt i sig, om man ser till valresultatet, men ändock en chock för många. Chockartad kan även insikten bli, att de gamla studentföreningarna, ”pojksällskapen” Burschenschaften kommer att bli en betydande, informell maktfaktor. Detta eftersom många av de mäktigaste medlemmarna i FPÖ har kopplingar till dessa sällskap.

Burschenschaften-sammankomsterna träffas män och festar ihop i uniformer, praktiserar fäktning och upprätthåller allehanda ritualer från artonhundratalet. Det kan låta harmlöst i sig, men att värderingarna i sällskapen är manschauvinistiska, grovt nationalistiska – ofta rent av rasistiska – samt håller drömmen om ett Stortyskland vid liv, rimmar illa med den unge, nykonservative stjärnskottspolitikern och Macron-wannabeen Sebastian Kurz valprogram som mycket handlat om förnyelse.

Laddar…